Recordaantal 'woningfraudeurs' ontmaskerd

AMSTERDAM - De Amsterdamse woningbouwverenigingen hebben vorig jaar bijna 1.700 sociale huurwoningen teruggevorderd uit het illegale circuit en toegewezen aan mensen op wachtlijsten. Dat aantal is opnieuw groter dan in voorgaande jaren, blijkt uit een inventarisatie van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, die 200.000 woningen beheren.

De corporaties hebben hun inspanningen tegen illegale onderverhuur op de overspannen Amsterdamse woningmarkt de afgelopen jaren sterk opgevoerd. Er wordt opgetreden tegen huurders die hun woning onderverhuren aan familie of vrienden, en vaak ook tegen exorbitante prijzen exploiteren als illegale pensions. In 2006 vorderden de corporaties zo'n 1.500 woningen teruggevorderd, in 2005 ongeveer 1.100.

De corporaties zeggen daarbij steeds meer successen te boeken in procedures tegen onderverhuurders bij de kantonrechters. De hoofdhuurder raakt dan niet alleen zijn woning kwijt, maar moeten ook onderhuurwinsten terugbetalen aan de corporatie en worden veroordeeld tot boetes.

De corporaties verwachten verdere successen van nieuwe bevoegdheden die het kabinet vorige week heeft aangekondigd. Gemeenten mogen daardoor bestuurlijke boetes opleggen bij onrechtmatig gebruik van een woning. Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale doorverhuur, overbewoning, illegale pensions of beddenverhuur zoals aan seizoenarbeiders, en gebruik voor hennepteelt, prostitutie of drugshandel.

Inmiddels brengen de corporaties de meeste gevallen van 'woonfraude' - zestig procent - boven tafel door eigen speurwerk, via huis-aan-huisbezoeken in buurten, en door vergelijking van gemeentelijke computerregisters. Veertig procent wordt ontmaskerd door Zoeklicht, een samenwerkingsverband van de gemeente Amsterdam en particuliere verhuurders. (GPD)

Huurders die onderverhuren aan familie of vrienden worden hard aangepakt door Amsterdamse woningcorporaties. Beeld
Huurders die onderverhuren aan familie of vrienden worden hard aangepakt door Amsterdamse woningcorporaties.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden