Recordaantal rokers is vorig jaar gestopt

Nooit eerder zijn zo veel mensen gestopt met roken als in 2017. Toen zwoeren 110.000 de sigaret af. Mensen die blijven roken, steken minder vaak een sigaret op.

Beeld anp

In 2017 rookte 23,1 procent van de volwassenen, oftewel 3,16 miljoen mensen, in meer of mindere mate. Dat blijkt vandaag uit nieuwe cijfers van het CBS, in samenwerking met het Trimbos-instituut en RIVM. Een jaar eerder waren er nog 3,27 miljoen rokers (24,1 procent).

De daling is de grootste die de onderzoekers tot nu toe zagen. Sinds 2015 neemt het aantal rokers steeds sneller af; voordien was het percentage rokers jarenlang stabiel en rookte ruim een kwart van alle 18-plussers.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) spreekt van een grote stap vooruit. "Dit betekent dat meer dan 100.000 Nederlanders veel gezonder leven met een veel kleinere kans op kanker en hart- en vaatziekten.''

Antirookbeleid
Het antirookbeleid van de afgelopen jaren lijkt zijn vruchten af te werpen. Zo zijn pakjes voorzien van afschrikwekkende plaatjes en ontdaan van alle glitter en glamour. Daarnaast hebben veel supermarkten tabak al verstopt in kastjes of laden.

Naast de 110.000 stoppers is een grote groep Nederlanders minder gaan roken. In 2017 paften nog 2,35 miljoen mensen dagelijks, 170.000 minder in vergelijking met het jaar daarvoor. Mannen staken afgelopen jaar veel vaker een sigaret op dan vrouwen; hoogopgeleiden veel minder vaak dan laagopgeleiden.

Floris Italianer, voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij, spreekt van een positieve ontwikkeling. "Dit bevestigt dat het mogelijk is om met de juiste mix van maatregelen, gezondheidsprogramma's en campagnes het aantal rokers terug te dringen. En dat is goed nieuws voor de volksgezondheid, maar ook voor onze jeugd.''

Gevolgen
Nog steeds sterven jaarlijks 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Tegelijkertijd raken elke week nog steeds honderden jongeren verslaafd.

Vrijdag start Blokhuis daarom gesprekken met maatschappelijke partners over nieuwe, concrete antitabaksmaatregelen.Blokhuis, die onlangs 'de oorlog verklaarde' aan het roken, zal de afspraken vastleggen in een Nationaal Preventieakkoord. "Er zijn nog geen knopen doorgehakt, maar alles is bespreekbaar. We willen echt meters maken in het dichterbij brengen van een rookvrije generatie," aldus de bewindsman.

Vorig jaar werd bekend dat de sigarettenautomaat vanaf 2022 wordt verbannen uit de horeca. Daarnaast verdwijnen binnen twee jaar de rookruimtes in kroegen en restaurants.

Lees ook: 'Mijn identiteit als doorgewinterde roker was een illusie'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden