Recordaantal kapsalons, Amsterdam telt er 1865

Nederland heeft meer kapperszaken dan ooit. De afgelopen tien jaar zijn er ongeveer tienduizend kapperszaken bijgekomen.

Marloe van der Schrier
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Tegelijkertijd is het aantal kappers grofweg gelijk gebleven: zo'n 45.000. Hoe dat komt? Er zijn meer mensen als zelfstandige aan de slag gegaan.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 waren er bijna 27.000 kapperszaken, tienduizend meer dan in 2007. Bijna de helft van het aantal kappers (49 procent) is zelfstandige, in 2007 was dat 43 procent.

In de regio Groot-Amsterdam zitten 1865 kapperszaken. Dat is ten opzichte van 2017 een groei van 6,9%. De regio staat hiermee op de tweede plek, zowel qua groei als aantal. Op de eerste plek staat de regio Groot-Rijnmond, daar zijn 2165 kapperszaken.

Makkelijk zelfstandig
"Het is redelijk makkelijk om als kapper voor jezelf te beginnen", zegt Marjolijn Jaarsma, onderzoeker bij het CBS. "Noodgedwongen in de crisis of gewoon omdat je dat zelf wil. De opstartkosten zijn namelijk relatief laag en het is makkelijk om een salon aan huis in te richten of om als kapper bij mensen langs te gaan, bijvoorbeeld bij een bejaardentehuis."

Het aantal 'kappersketens', waar meer dan vijf mensen werken, wordt kleiner, het aantal bedrijven waar een of twee mensen in dienst zijn, neemt toe. "Dat past in die trend", aldus Jaarsma.

Meer vrouwen, langer doorwerken

In 2003 was 65 procent van de kappers jonger dan 35. In 2017 lag de gemiddelde leeftijd van kappers hoger. Meer dan de helft (58 procent) was ouder dan 35 jaar.

Jaarsma: "We hebben het idee dat de mensen die in 2003 werkzaam waren als kapper, doorgegroeid zijn in het beroep." De precieze reden daarvan is niet onderzocht, aldus Jaarsma. "Het zou heel goed kunnen dat ze twee dagen werken en daardoor langer doorwerken. We hebben puur naar het beroep gevraagd en we weten niet hoeveel uur ze werken."

Het percentage vrouwelijke kappers nam de afgelopen vijftien jaar verder toe, van ruim 86 procent in 2003 naar 91 procent in 2017.

Lees ook: Bij Hair Studio Moss staan mannen in de rij voor een strak kapsel

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden