Recordaantal huizen verkocht in Amsterdam

In Amsterdam werd het afgelopen kwartaal een recordaantal huizen verkocht, gemiddeld tegen recordprijzen. De lichte terugval van de verkopen in het eerste kwartaal van 2015 werd ruimschoots goedgemaakt.

Beeld Floris Lok

Dit bleek uit de vanmorgen door de makelaarskoepel NVM gepubliceerde cijfers over het tweede kwartaal dit jaar. De landelijke woningmarkt wordt gekenmerkt door een vergelijkbare trend.

De hausse op de huizenmarkt is voor een deel het gevolg van een inhaaleffect na een relatief slechter eerste kwartaal. Ook werd de verkoopgolf uitgelokt door de per 1 juli aangescherpte hypotheeknormen, waardoor kopers de hypotheekakte graag voor die datum zien passeren.

Minder lang te koop
Het aantal verkochte woningen in Amsterdam steeg het afgelopen kwartaal met 32,3 procent tot 3.230 huizen. De prijzen klommen gemiddeld 8,4 procent tot 267.000 euro voor een doorsnee woning. De prijs per vierkante meter steeg 5,6 procent.

Huizen stonden weer minder lang te koop; gemiddeld 37 dagen, tegen 51 dagen in het eerste kwartaal. het aantal bordjes 'te koop' in de stad daalde van 4485 tot 4147.

Ongekende stijging
De prijsstijging van woningen in Amsterdam gedurende het eerste halfjaar komt uit op 10,9 procent. Dat is, vooral gecombineerd met de toegenomen transacties, ongekend.

Op jaarbasis zou deze prijsstijging uitkomen op bijna 22 procent. Alleen in de absolute topjaren van de Amsterdamse huizenmarkt, 1998 en 1999, werden prijsstijgingen van 22,2 procent en 22,5 procent gemeten. In het laatste jaar voor de crisis, 2007, werd een prijsstijging van 13,6 procent genoteerd, wat in de media ook al een record werd genoemd.

Niet nuanceren
Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsverening Amsterdam (MVA), reageert terughoudend op de huizengekte. Hij probeert al twee jaar te voorkomen dat er in Amsterdam te veel een hosannastemming ontstaat. 'Maar de cijfers die nu naar buiten komen, laten zich niet nuanceren. Het is wat het is. De huizen zijn het afgelopen kwartaal gemiddeld dertig procent boven de vraagprijs verkocht. We verkopen dit jaar 12.000 woningen, vier keer zo veel huizen als er in Amsterdam te koop staan.'

Heinen kan niet zeggen wanneer er een einde komt aan deze trend. Hij wijst er op dat burgers, aspirant-kopers, volgens recente berekeningen van het Nibud met een vaste 'toetsrente' van 2,5 procent, steeds minder kunnen lenen. De vraag naar woningen stijgt dus niet door toegenomen leencapaciteit; eerder is het tegendeel het geval.

Leningscapaciteit
De huidige hausse op de woningmarkt is volgens Heinen dan ook vooral schaarstegedreven, mede door de groei van de stad. Voor een deel gaat het om een inhaaleffect na de crisis, waarin de nieuwbouw stokte. Verder adviseert Heinen kopers samen met een makelaar kritisch naar het aanbod te kijken, ook bijvoorbeeld naar de erfpachtvoorwaarden, die in Amsterdam nog ingrijpend gaan veranderen.

De leningscapaciteit van huizenkopers nam sinds 1 juli overigens ook al af, omdat zij vanwege nieuwe regels van het rijk voortaan minder geld mogen lenen bij een lagere hypotheekrente. Dat kan 20.000 tot 30.000 euro schelen. Daarbij komt dat de grens voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is verlaagd, van 265.000 tot 245.000 euro. Banken willen vaak niet meer geld lenen dan dat bedrag.

Verkooptijd daalde
De landelijke woningmarkt vertoont in aanleg hetzelfde beeld als die van Amsterdam, al zijn de uitslagen aanmerkelijk minder groot,en zijn er nog uitgesproken zwakke regio's bij. In Nederland steeg het aantal verkochte huizen 27,7 procent tot 37.145. De prijzen klommen 2,6 procent tot 224.000 euro voor een gemiddelde woning.

De verkooptijd daalde van 125 dagen tot 112 dagen. Het aanbod van woningen in Nederland daalde echter miniem, van 141.348 tot 141.055 huizen. Er staan dus nu wel steeds heel veel huizen in Nederland te koop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden