Recordaantal Duitsers naar Nederland

De Nederlandse toeristenindustrie verwacht komend zomerseizoen een recordaantal van ruim 3,1 miljoen Duitse bezoekers. Dat is volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) opnieuw een stijging van 2 procent ten opzichte van 2012, toen de magische grens van 3 miljoen toeristen uit Duitsland werd doorbroken.

null Beeld anp
Beeld anp

Sinds 1955, toen 275.000 Duitsers in Nederland werden verwelkomd, is het bezoek uit de Bondsrepubliek jaar na jaar gestegen zonder een enkele dip. Het vakantieseizoen 2013 begint traditioneel met het paasweekend, waarin 750.000 buitenlanders worden verwacht, onder wie een half miljoen Duitsers.

De stroom vakantiegangers is deze week al behoorlijk op gang gekomen, doordat veel Duitsers rond Pasen een langere vakantieperiode voor de boeg hebben. Op sommige vakantieparken aan de kust en langs de Friese meren is de voertaal op het ogenblik Duits.

Populariteit Nederland blijft stijgen
'De populariteit van Nederland als vakantieland blijft bij onze oosterburen stijgen', bevestigt Thérèse Ariaans van NBTC. 'Dat gebeurt ondanks of misschien wel juist dankzij de crisis, want Nederland ligt dichtbij.'

Die voortdurende stroom Duitsers die niet alleen Nederland maar ook Spanje en Italië bezoekt, heeft bondskanselier Angela Merkel verontrust. Zij riep haar landgenoten begin maart op een toeristenbeurs in Berlijn op om vakantie te vieren in eigen land. Dan zouden de verdiende euro's ook terugvloeien in de eigen economie.

In Nederland geeft de Duitser 67 euro per dag uit. De gemiddelde besteding tijdens zijn verblijf is 285 euro per persoon. Dat betekent een inkomstenstroom van 854 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden