Recordaantal buitenlandse bedrijven naar Amsterdam

Opnieuw is in 2016 een recordaantal buitenlandse bedrijven in Amsterdam neergestreken. Maar de aanstaande Brexit heeft nog geen merkbaar effect gehad.

Vorig jaar kwamen 157 nieuwe buitenlandse bedrijven naar Amsterdam. Beeld John Gundlach/ANP
Vorig jaar kwamen 157 nieuwe buitenlandse bedrijven naar Amsterdam.Beeld John Gundlach/ANP

Vorig jaar kwamen 157 nieuwe buitenlandse bedrijven naar deze regio. De verwachting is dat deze bedrijven, na een aanloopperiode van drie jaar, ruim 3300 arbeidsplaatsen met zich meebrengen. Uitbreiding van buitenlandse bedrijven die eerder naar Amsterdam kwamen leverde in 2016 nog eens 4285 nieuwe banen op.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van Amsterdam Inbusiness, de organisatie waarmee Almere, Amstelveen, Haarlemmermeer en Amsterdam bedrijven warm maken om naar deze regio te komen. In 2015 werden hier al 140 nieuwe buitenlandse bedrijven begroet.

Langdurig proces
De stijging is niet te wijten aan de Britse aankondiging uit de Europese Unie te stappen. Amsterdam Inbusiness zegt contact te hebben met tientallen bedrijven die zich oriënteren op Amsterdam als mogelijk vestigingslocatie, vanwege de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Maar zo'n vaart loopt dat niet, volgens de gemeente. Verkassen is voor veel bedrijven een ingewikkeld en langdurig proces.

Belangstelling om naar Amsterdam te komen vanwege de Brexit zou er vooral zijn onder Amerikaanse, Japanse en Britse bedrijven. En dan vooral bedrijven uit de financiële sector, de ict en de creatieve industrie. Het jaar 2016 liet al wel een toename zien van het aantal Britse bedrijven dat naar deze regio kwam.

Programmeren
Volgens de gemeente is dat te wijten aan de extra inzet om Britse bedrijven aan te trekken. Toen in het Verenigd Koninkrijk de roep opstak om te vertrekken uit de EU heeft Amsterdam Inbusiness al meer aandacht gegeven aan Britse bedrijven.

Bij de negentien Britse bedrijven die naar deze regio kwamen ging het vooralsnog veelal om bedrijven die hun kantoor in Londen óók aanhielden. Daarbij noemt de gemeente het fintechbedrijf Seedr en Decoded, dat workshops geeft over programmeren. Als een belangrijke verklaring voor het nieuwe recordaantal buitenlandse bedrijven ziet de gemeente de concentratie door multinationals van hun Europese vestigingen op één plek.

In 2016 zorgde dat voor 44 nieuwe Europese hoofdkantoren in deze regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden