Plus

Record Palace is er voor oudere mannen én hipsters

Platenzaak Record Palace op de Weteringschans bestaat dertig jaar en viert dat vrijdagavond bij overbuurman Paradiso met optredens van onder anderen Tim Knol en Max Meser. 'In de begintijd zetten mensen hun platencollecties gewoon voor de deur.'

Klanten in Record Palace. Aan de wand een foto van The Small Faces Beeld Tammy van Nerum
Klanten in Record Palace. Aan de wand een foto van The Small FacesBeeld Tammy van Nerum

Bij een rondleiding door de twee verdiepingen tellende zaak belanden we bij de bakken met soulmuziek. Huh, die stonden toch beneden? Jan van Dorsten (69) lacht: "Wat dat betreft zijn we net een supermarkt: om de zoveel tijd gooien we de boel om. Dat houdt de klanten alert."

Naast soul verkoopt Record Palace beat, blues, wereldmuziek, punk, reggae, jazz... Nou ja, alles eigenlijk. "Ook klassiek. Chinese klanten, die we steeds meer hebben, vragen daar altijd naar."

In de kelder staat een bak met wat cd's. Voor de rest verkoopt Record Palace alleen vinyl, voor het overgrote deel tweedehands. Zo was dat ook in 1988, toen Van Dorsten de zaak op de Weteringschans opende in een pand waar eerder een stomerij was gevestigd.

Overburen
Voor een platenzaak zit Record Palace op een A-locatie: recht tegenover Paradiso. Aan een van de wanden in de winkel hangen platen die werden gesigneerd door artiesten die bij de 'overburen' hadden opgetreden: Brian Wilson, Kraftwerk, Iggy Pop.

"Niet alle artiesten zijn verzamelaars natuurlijk, maar veel van die gasten die daar spelen, wippen hier even binnen." Paul Weller is zelfs vaste klant bij Record Palace. Van Dorsten zet platen apart waarvan hij vermoedt dat de Brit erin is geïnteresseerd. "Negen van de tien keer heb ik het goed. Hij verzamelt vooral mod­muziek, The Small Faces en zo, maar ook jazz."

Feestavond
Op de feestavond van Record Palace in Paradiso wordt opgetreden door onder anderen Tim Knol, Max Meser en Rudeboy, die bekend werd als rapper van de Urban Dance Squad. Ze hebben alle drie een band met de zaak. "Tim is echt een verzamelaar. Max staat hier af en toe achter de toonbank. En voor Rudeboy is de winkel een soort huiskamer, hij kan hier uren rondhangen. Soms zegt hij niets, soms kletst hij met klanten die hem herkennen."

Koopt Rudeboy ook wel eens wat? "Ja, hoor. Hiphop, maar vooral punk." Oude punk, uit de jaren zeventig en tachtig, is tegenwoordig erg geliefd bij verzamelaars. "Maar zie er maar eens aan te komen," zegt Van Dorsten, "dat spul is heel zeldzaam."

In de beginjaren van Record ­Palace was juist beatmuziek uit de jaren zestig populair onder verzamelaars. "En later, in de ­jaren negentig, kreeg je die jazzdance en was ­iedereen op zoek naar orgeljazz. Platen van het Blue Notelabel doen het nog altijd goed."

Vlooienmarkten
Duizenden en duizenden tweedehands platen staan er in Record Palace, al wordt het inkopen ervan steeds moeilijker. "Toen ik begon, was net de cd geïntroduceerd. Mensen deden massaal hun platencollecties weg. Het is me wel gebeurd dat die hier voor de deur werden neergezet. Op Koninginnedag en vlooienmarkten vond ik de mooiste platen. Elpees van The Outsiders voor een gulden. Mensen hadden geen idee wat het waard was."

Zelf heeft van Dorsten ook wel fouten gemaakt. "Ik kon een hele partij house kopen. Ik wist niets van die muziek. Met een wagen vol ging ik ermee naar een platenbeurs. Ik verkocht ze voor twee, drie euro per stuk. 's Avonds ging ik met een lege wagen terug. Allemaal collector's items, ontdekte ik later. Nu kun je er op internet snel achter komen wat een plaat ongeveer waard is, toen was het vaak gissen."

De duurste plaat die hij ooit verkocht? Het was een elpee van de Rolling Stones, gesigneerd door de groepsleden, maar de prijs wil Van Dorsten niet zeggen. "Dat klinkt zo opschepperig."

Voor wie nooit in een tweedehandsplatenzaak komt: voor rond een tientje kun je bij Record ­Palace prachtige platen kopen, maar bij echt bijzondere exemplaren kan de prijs oplopen tot boven de honderd euro, soms zelfs ver daar­boven.

Internet
Via internet verkoopt Van Dorsten maar mondjesmaat. Hij houdt niet zo van dat 'computer­gedoe'. Veel leuker vindt hij het directe contact met de klanten. Hij onderscheidt grofweg twee categorieën: "Je hebt de oudere verzamelaar: mannen van ongeveer mijn leeftijd die vanuit heel Nederland, wat zeg ik, heel Europa, heel de wereld zelfs, naar hier komen.

En je hebt de hipsters: twintigers, die oude platen van Aretha Franklin en Nina Simone zoeken. Classic rock vinden jongeren vaak ook mooi. Gisteren had ik nog twee Braziliaanse meisje van een jaar of zestien in de zaak. Platen van Pink Floyd en Black Sabbath kochten ze. Nou ja, hun moeders trokken de creditcard."

Zolang zijn gezondheid het toelaat, wil Van Dorsten doorgaan met Record Palace. "Ik vind het nog altijd leuk om 's ochtends naar de zaak te gaan. Maar ik ben inmiddels ook blij als ik aan het eind van de dag weer naar huis mag."

30 jaar Record Palace, Paradiso, kleine zaal, vrijdag 21.30 uur

Jan van Dorsten runt sinds 1988 platenzaak Record Palace op de Weteringschans Beeld Tammy van Nerum
Jan van Dorsten runt sinds 1988 platenzaak Record Palace op de WeteringschansBeeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden