Record: 8639 nieuwe huizen in aanbouw in Amsterdam

Dit jaar is de bouw begonnen van 8639 huizen in Amsterdam, een nieuw record. Het merendeel hiervan komt in Noord.

De meeste huizen komen in Noord: 2709.Beeld Rink Hof

Amsterdam moet records breken om onderdak te bieden aan al die mensen die hier willen wonen. Dit jaar is zo'n record gesneuveld: in de stad zijn 8639 woningen in aanbouw genomen - die woningen zijn nog niet klaar. Volgens de gemeente is niet eerder zo'n hoog aantal gehaald.

Vorig jaar stond de teller op 7264, in 2016 op 5700.

Met tijdelijke woningen erbij komt het aantal voor dit jaar zelfs uit op 9890. "Natuurlijk ben ik tevreden, maar zelfs met dit record lossen we de woningnood niet op," zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen). Het college heeft de ambitie om tot 2025 zo'n 52.500 woningen te bouwen.

Opvallend is dat het merendeel van de in aanbouw genomen woningen, 4371 in totaal, dure huur en koop is. Dit komt doordat de plannen voor deze huizen al zijn ontwikkeld voordat het linkse college aantrad.

Het gaat om 2948 koopwoningen en 1423 dure huurhuizen. "In Amsterdam worden nog veel koopwoningen gebouwd, projectontwikkelaars hebben zich razendsnel ingeschreven," aldus Ivens.

Meer dan een derde van de in aanbouw genomen woningen, ruim 36 procent, valt onder sociale huur: 3116 in totaal. De middeldure huurhuizen blijven achter, ondanks alle politieke aandacht voor woningen die ook betaal­baar zijn voor docenten en verplegers. Dit jaar is begonnen met de bouw van 1152 middeldure huurhuizen, 13 procent van het totaal.

Een derde sociale huur
Ivens: "De komende jaren ligt nog meer de nadruk op de bouw van sociale en middeldure huurwoningen."

De meeste huizen komen in Noord: 2709. Die worden vooral gebouwd aan de IJoevers, op de voormalige NDSM-werf, Overhoeks en in Buiksloterham. Ongeveer een derde hiervan is koop en nog eens een derde sociale huur.

Zuidoost volgt met 1493 nieuwe woningen, vooral studentenhuizen. Koopwoningen komen er nauwelijks bij in dit stadsdeel. In Nieuw-West verrijst veel dure huur en in West, Zuid en Oost worden vooral koophuizen gebouwd. In Centrum zijn 347 woningen in aanbouw genomen, waarvan het grootste deel dure huur.

9890

In Amsterdam zijn dit jaar 8639 woningen in aanbouw genomen, plus 1251 tijdelijke woningen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden