Reconstructie van moord op Willem van Oranje

Het Nederlandse forensisch onderzoeksbureau DelftTech en museum Het Prinsenhof in Delft gaan de moord op Willem van Oranje reconstrueren. De eerste resultaten worden dit najaar gepresenteerd.

ANP/Redactie
Het graf van Willem van Oranje in Delft. © ANP Beeld
Het graf van Willem van Oranje in Delft. © ANP

DelftTech hoopt met behulp van geavanceerde forensische methoden, zoals 3D-technologie, schietproeven en modern sporenonderzoek, antwoord te geven op tot nu toe onbeantwoorde vragen over een van de eerste politieke moorden in de Nederlandse geschiedenis.

Een van de vragen die het onderzoek hoopt te beantwoorden, is of Willem van Oranje door twee of drie kogels om het leven werd gebracht. In veel geschiedenisboeken wordt gesproken over drie kogels.

Kogelgaten
Maar in de muur van Het Prinsenhof, waar de 'Vader des Vaderlands' werd doodgeschoten, zijn maar twee kogelgaten te vinden. Deze derde kogel zou mogelijk in de 18e eeuw zijn vervoerd naar het landgoed Santhorst, dat begin 19e eeuw werd afgebroken.

Willem van Oranje (1533-1584) was aanvankelijk stadhouder voor de koning van Spanje, maar ontpopte zich in het eerste deel van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot een van de leiders van de protestantse strijd tegen Filips II.

Nadat de Spaanse koning hem vogelvrij had verklaard, werd de prins van Oranje op 10 juli 1584 doodgeschoten in Het Prinsenhof. Zijn moordenaar, Balthasar Gerards, werd gepakt en twee maanden later gevierendeeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden