Plus

Reconstructie van de moord op Ali Motamed: 'De derde dag was zijn geluk op'

De moord op Ali Motamed, 15 december in Almere, lijkt gepleegd door daders uit hetzelfde milieu in Amsterdam-Zuidoost als verdachten van de aanslagen op criminelen Lucas Boom en Peter R.

Paul Vugts
Ondanks een beloning van tienduizend euro voor de gouden tip heeft de recherche voor zover bekend nog geen verdachten gearresteerd. Beeld Olaf Kraak/ANP
Ondanks een beloning van tienduizend euro voor de gouden tip heeft de recherche voor zover bekend nog geen verdachten gearresteerd.Beeld Olaf Kraak/ANP

Als elektromonteur zonder strafblad had de 56-jarige Ali Motamed uit Almere een totaal andere staat van dienst dan de bekende Amsterdamse criminelen Lucas Boom en Peter 'Pjotr' R.

Boom werd op 9 juni 2015 met automatische wapens geliquideerd bij een schoolplein vol kinderen in Zaandam. R. werd op 5 november 2015 met automatische wapens beschoten in de auto van zijn moeder, in Diemen, en overleefde de schotwonden in zijn romp met veel geluk.

Rapformatie Green Gang
Toch doemt een opmerkelijk verband op tussen de moord op Motamed en die aanslagen op de beroepscriminelen. De uitvoerders lijken steeds in relatie te staan tot de leden van de voormalige straatbende annex rapformatie Green Gang uit Amsterdam-Zuidoost.

De recherche heeft nog altijd geen idee met welk motief Motamed is doodgeschoten. Hij had geen strafblad en was niet bekend in de ­politiesystemen. Ook in het milieu is hij een ­onbekende. Toch is er geen enkele aanwijzing dat sprake zou zijn van een persoonsverwisseling, waardoor Motamed per ongeluk is dood­geschoten.

Blackberries
Wel zijn er na bijna een jaar onderzoek steeds duidelijkere aanwijzingen in welke hoek de schutter en diens chauffeur moeten worden ­gezocht. De twee gebruikten onder criminelen geliefde, versleutelde PGP-Blackberries (Pretty Good Privacy).

Van die 'encrypted' telefoons zijn alle functies behalve het mailverkeer uitgeschakeld. Momenteel heerst in de onderwereld grote onrust omdat steeds meer PGP's zijn of worden gekraakt en omdat de gegevens uit een server van een groot PGP-netwerk vanuit ­Canada aan Nederland worden overgedragen.

Gaasperplas
De twee PGP's van de vermoedelijke daders ­bewogen steeds van Zuidoost naar Almere Stad. Tegelijkertijd dook telkens de donkerblauwe BMW op die op drie ochtenden kort na elkaar in de Hendrik Marsmanstraat - de straat van Ali Motamed - werd gefilmd. Op de laatste ochtend werd Motamed doodgeschoten en vluchtte de schutter in de BMW.

In Amsterdam-Zuidoost bewogen de PGP's veelal in de buurt van het Wisseloordplein in Gein, rond sportcentrum Pleizier bijvoorbeeld, maar ook in de wijde omtrek daarvan, ruwweg tot aan de Gaasperplas.

Buurman
De eerste keer dat de telefoons en de BMW ­gezamenlijk in Almere Stad opduiken, is op vrijdagochtend 11 december rond kwart over zes. De lichten van de auto zijn dan gedoofd, hoewel het nog donker is. Ali Motamed komt niet zoals gebruikelijk om kwart voor zeven naar buiten, maar pas rond half negen, omdat hij een klus heeft in de buurt. Op camerabeelden is te zien dat de BMW rond acht uur de straat uitrijdt.

Op maandag 14 december arriveren de BMW én de PGP-telefoons rond kwart over zes 's ochtends in de straat. Nu vertrekt Motamed wel op zijn gebruikelijke tijdstip, maar een buurman vertrekt tegelijkertijd. Mogelijk hebben de ­daders daarom niet durven toeslaan.

Gestolen BMW
Op dinsdag 15 december is Motameds geluk op. De BMW verschijnt al om zes uur. Als Motamed van zijn huis naar zijn bus loopt, komt een man op hem af die hem doodschiet.

De vluchtauto brandt even later uit in de ­Wodanstraat in Almere Poort, waar getuigen een donkere, brede man van ongeveer 1,80 ­meter zien weglopen en een tengere, mogelijk Noord-Afrikaanse man van 1,70 meter. De BMW komt uit de regio Utrecht en blijkt tweeënhalve maand voor de moord te zijn gestolen in Bilt­hoven. Een maand daarvoor zijn uit een handel in automaterialen in Nieuwegein blanco kentekenplaten gestolen, waarop een vals kenteken is gedrukt. De leveranciers van de vluchtauto ­lijken dan ook uit de regio Utrecht te komen.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon

Onderduikadres
Waar de PGP's na de eerste twee - mislukte - pogingen Motamed te pakken meteen terug naar Amsterdam-Zuidoost reden, blijven ze na de moord tot in de avond in Almere Poort. Waarschijnlijk is daar een onderduikadres op loopafstand van de plek waar de auto in brand is gestoken. Laat in de avond worden de Black­berries kennelijk voorgoed uitgezet en verdwijnen ze.

Dat de daders zich mogelijk in Almere Poort verscholen, is opvallend, omdat in de bewuste buurt veel bewoners contacten hebben met ­families in Amsterdam-Zuidoost.

'Twinoe' en 'Siegfried'
In het jaar na de liquidatie van Motamed duikt informatie op dat iemand met de bijnaam 'Twins' of 'Twinoe' met de moord te maken heeft, zo meldt de recherche in Opsporing verzocht. Een andere betrokkene zou 'Siegfried' worden genoemd.

Inmiddels lijkt ook ene 'Myo' of 'Meyo' een rol te spelen. Ook hij lijkt uit Amsterdam-Zuidoost te ­komen en heeft contact met leden van de Green Gang, en met criminelen om de gewezen rapgroep heen die ook in verband worden gebracht met liquidaties - waaronder de moord op Lucas Boom en de mislukte aanslag op Peter R.

Modus operandi
De 'modus operandi' van de daders bij die verschillende aanslagen lijkt ook grotendeels op de handelwijze rond de moord op Motamed. Het gebruiken van Amsterdam-Zuidoost als uitvalsbasis; het gebruiken van een gestolen auto die na de moord in brand wordt gestoken of - in het geval van de aanslag op Peter R. - in brand had moeten worden gestoken; het gebruik van PGP's om de onderlinge communicatie af te schermen, het gebruik van een onderduikadres, etcetera. Daarbij moet gezegd dat ook daders van andere liquidaties er vergelijkbare methodes op nahouden.

Ondanks een beloning van tienduizend euro voor de gouden tip heeft de recherche voor zover bekend nog geen verdachten gearresteerd.

De entourage van de Green Gang

Voor betrokkenheid bij de ­liquidatie van Lucas Boom, 9 juni 2015 in Zaandam, zitten nu geen verdachten meer vast.

Wel kwamen in die zaak criminelen in beeld die ook in verband worden gebracht met de mislukte poging Peter 'Pjotr' R. te liquideren op 5 ­november in Diemen-Noord. In die zaak heeft justitie aan ­Ierland de overlevering gevraagd van de daar gedetineerde, in Amsterdam beruchte ­crimineel ­Naoufal F. (1982), alias 'Noffel'. Hij is volgens de ­recherche de 'Buik' die in e-mail­verkeer via de PGP's voorkomt en die de moordpoging als tussenpersoon of opdrachtgever lijkt te hebben aangestuurd.

Atif M. (1982) was volgens justitie een van de twee mannen met bivakmutsen die met automatische wapens op Peter R. schoten.

Qio C. (1982), in berichtjes in de PGP's aangeduid als 'Bro G' of 'G', zou de tweede schutter zijn.

Genaro L. (1992), een neef van Qio C., zou 'Neffo' of 'het Kleine Neefje' zijn, en 'Spijker'. Hij zou de bewegingen van Peter R. in de ­periode voor de aanslag in kaart hebben gebracht, ook door via zijn telefoon het baken te volgen onder diens auto.

Alejandro P. (1989) in de mailtjes 'Rambo' of 'Juliano', zou ­Genaro L. hebben geholpen met 'het afleggen' van R.

Karim S. (1985) zou de schutters naar de plaats van de aanslag hebben gereden. Justitie denkt dat de bijnaam 'Tata' (straattaal voor blanke of ­Nederlander) op hem kan slaan, omdat hij als enige bekende ­verdachte een Nederlandse achternaam heeft.

In een aparte zaak zit Jason 'JayJay' D. (1992) vast. De voormalige frontman van de Green Gang wordt ervan verdacht dat hij op 9 mei 2016 de crimineel Abderrahim Belhadj naar Bijlmerflat Kikkenstein heeft gelokt, waar Belhadj ­vervolgens werd doodgeschoten.

Jason 'JayJay' D. en voornoemde Naoufal 'Noffel' F. trokken de laatste jaren geregeld samen op en zouden volgens de opsporingsdiensten ook gezamenlijk misdrijven zijn gaan plegen.

Ook na andere dan de hier ­genoemde liquidaties zijn zowel door de recherche als door het criminele milieu verbanden ­gelegd met de leden van de voormalige Green Gang en hun entourage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden