Plus

Reconstructie Staatsliedenbuurt: De Audi scheurt weer voorbij

Kon doelwit Benaouf A. zien wie hem eind 2012 vanuit een aanstuivende Audi beschoot in de Staatsliedenbuurt? Een reconstructie inclusief scheurende auto moest het gerechtshof dinsdagavond een beeld geven.

Paul Vugts
De Audi bij de plek waar Benaouf A. stond. Beeld Maarten Brante
De Audi bij de plek waar Benaouf A. stond.Beeld Maarten Brante

Alles is exact zoals het was. De in de loop der jaren verwijderde parkeermeter is voor de gelegenheid teruggeplaatst op de hoek van de Van Rappardstraat en de Van Bossestraat, met verlichting en al.

De Canta, natuurlijk, staat weer op de kop van de straat. De auto die geparkeerd stond waar doelwit Benaouf A. zegt te hebben gestaan toen zijn belagers op hem af kwamen, moet nog een hálf metertje naar achteren, bepalen de kenners van het dossier. De maanstand is deze avond precies zoals de maanstand toentertijd was.

Wildwestschietpartij
Geen detail is over het hoofd gezien in de voorbereiding van de reconstructie van het begin van de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt, die Said el Yazidi en Youssef Lkhorf in de avond van 29 december 2012 het leven kostte en waaraan het belangrijkste doelwit, Benaouf A., met veel geluk ontsnapte door te midden van kogels het Van Bossepad op te rennen en in het koude water daarlangs te springen, tussen de woonboten.

De hamvraag van de avond: kon Benaouf A. bijrijder Anouar B. herkennen in de Audi RS4 die kwam aanstuiven en van waaruit hij met een kalasjnikov onder vuur werd genomen?

Nee natuurlijk, heeft B.'s advocaat Rutger Lonterman altijd beweerd. Waar de rechtbank slechts een statische schouw op de locatie had gehouden alvorens Anouar B. en medeverdachte Adil A. tot levenslang te veroordelen, vond het hof met Lonterman dat een reconstructie gepast was. Inclusief een aanstuivende Audi.

Bivakmutsen
Het hof, de advocaten-generaal, advocaten Lonterman van B. en Bénédicte Ficq en Juriaan de Vries van Adil A. en een boel rechercheurs hebben zich op het trottoir verzameld waar Benaouf A. op het moment suprême stond.

De bestuurder en de passagier op de achterbank van de Audi dragen bivakmutsen, net als de daders toen; de rechercheur op de bijrijdersstoel speelt Anouar B., met zijn bivakmuts omhoog, dus onbedekt gezicht.
De Audi stuift een keer of tien aan. Met de koplampen aan. Zonder licht. Op verschillende snelheden.

De Van Rappardstraat is 's middags al met hekken afgezet, maar die veiligheidsmaatregel is geen fractie van het circus dat zou zijn opgetuigd als Benaouf A. persoonlijk aanwezig zou zijn geweest - zoals aanvankelijk het plan was. Dan zouden huizen zijn ontruimd en zwaarbewapende specialisten de buurt hebben bewaakt, met een helikopter boven de wijk en politieboten in het water.

Nu blijft het spektakel bij die heen en weer scheurende Audi.
Vooraf stond al vast wat de procespartijen zouden waarnemen. Justitie gelooft nog steeds dat sleutelgetuige Benaouf A. in het donker en ondanks alle commotie en paniek Anouar B. kan hebben herkend. De advocaten zien nogmaals bewezen dat zulks ab-so-luut onmogelijk is.

Fabelen
Zoals B.'s raadsman Lonterman het aan het eind van de avond tevreden formuleert: "Deze reconstructie maakt héél erg duidelijk dat wat Benaouf A. heeft verklaard, echt naar het rijk der fabelen moet worden verwezen.

Dat hij onder die omstandigheden, in doodsnood vluchtend en met slecht zicht, de bijrijder heeft herkend, is absoluut onmogelijk." En daarmee vervalt volgens de raadsman een cruciaal bewijs achter B.'s veroordeling tot levenslang.

Het gerechtshof blikt woensdagmiddag terug - al zullen de raadsheren geen eindoordeel geven. De inhoudelijke behandeling van de zaak is pas in maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden