Reconstructie mislukte aanslag

AMSTERDAM - De 23-jarige Nigeriaan Farouk Abdulmutallab heeft vrijdagavond geprobeerd een toestel van Northwest Airlines op te blazen, dat van Schiphol onderweg was naar naar Detroit in de Verenigde Staten. Uiteindelijk slaagde hij daar niet in, maar de man wist wel explosief materiaal het vliegtuig in de smokkelen.

Vlak voor de landing op het vliegveld van Detroit probeerde de Nigeriaan het explosief materiaal, dat op zijn been zat geplakt, met een met chemicaliën gevulde injectienaald tot ontploffing te brengen. Dat mislukte, maar er volgde wel een kleine explosie. Drie mensen, onder wie de dader, liepen daardoor brandwonden op. De Nigeriaan werd overmeesterd door medepassagiers en bemanningsleden. Een beknopte reconstructie.

Abdulmutallab vertrekt donderdagavond ongeveer rond 23.00 uur Nederlandse tijd vanaf het Murtala Muhammed vliegveld van Lagos in Nigeria naar Amsterdam. Hij komt daar zonder problemen de veiligheidscontrole door. Vervolgens controleert de luchtvaartmaatschappij voordat een passagier instapt of deze een geldig visum heeft voor de vlucht. Ook dat blijkt voor hem in orde, want Abdulmutallab beschikt over een geldig visum voor de Verenigde Staten.

Na een vliegreis van bijna zeven uur, landt de terrorismeverdachte om 05.37 uur op Schiphol. Hij is op doorreis naar Detroit en moet daarom op de Nederlandse luchthaven overstappen. Bij vluchten uit Lagos wordt in de regel bij de gate op het vliegveld opnieuw een controle gedaan - in dit geval door de marechaussee - of de passagiers inderdaad allemaal een geldig visum bezitten.

De Nigeriaan verblijft vervolgens bijna drie uur op Schiphol. Voor zijn vlucht naar de VS wordt hij bij de gate opnieuw aan een veiligheidscontrole onderworpen. Die wordt uitgevoerd door de particuliere beveiliging van Schiphol. De controleurs ontdekken niets bij Abdulmutallab. ''Ondanks een volgens de voorschriften uitgevoerde controle valt niet uit te sluiten dat potentieel gevaarlijke voorwerpen aan boord worden gebracht, zeker voorwerpen die met de huidige beveiligingstechnologie zoals metaaldetectiepoorten, moeilijk zijn op te sporen'', laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zaterdag na een eerste onderzoek weten.

Omdat de Nigeriaan over een geldig visum voor Amerika beschikt, zijn er geen redenen om hem tegen te houden. Hij stapt aan boord en vertrekt om 08.29 uur naar Detroit.

Vlak voor de landing doet Abdulmutallab tevergeefs een poging om het toestel van Northwest Airlines waarin hij zit, op te blazen. De Nigeriaan wordt vlak na zijn mislukte aanslag overmeesterd en in de boeien geslagen. Na de landing arresteert de politie hem. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden