Plus

Reconstructie: café Nasty moest boeten na het weigeren van Satudarah

Vooraanstaande leden van de omstreden motorclub Satudarah zijn al langer prominent aanwezig rond het Rembrandtplein. Op 12 september slaan ze café Nasty volledig in puin. Wat gebeurde er en waarom?

De leden van motorclub Satudarah dwingen als groep respect af Beeld ANP
De leden van motorclub Satudarah dwingen als groep respect afBeeld ANP

Eén van de essentiële karaktereigenschappen van een portier van een nachtclub is wel een zekere onverstoorbaarheid: wie er ook op de deur af loopt, de portier wordt geacht de situatie op te lossen. Dat kan op vele manieren: niet voor niets worden portiers zowel 'gastheer' als 'uitsmijter' genoemd.

Bij Café Playa Nasty op het Thorbeckeplein is tact meestal niet het toverwoord: het is een feestcafé van het ruigere soort. Voor veel klanten is café Nasty het eindpunt van de avond en rond het roerige Rembrandtplein betekent dat dat in het café vaak een licht ontvlambare mix van gasten zit.

Reputatie
De portiers van de Nasty zijn dus wel wat gewend. Maar de man die op zondagavond 12 september aan de deur staat, weet direct dat hij een probleem heeft als hij in de vroege ochtend een groep potige mannen op zich af ziet komen.

Hij kent een aantal van hen wel: het zijn leden uit de landelijke top van de omstreden motorclub Satudarah, samen met prominente figuren uit het Amsterdamse chapter. Daaromheen lopen nog wat anderen, jonge jongens soms, die wel graag bij de club willen horen, maar die (nog) geen full member zijn.

Sommigen zijn niet ouder dan 21. Indrukwekkend is de groep niettemin. Niet alleen door het imago van geweld dat Satudarah altijd vooruitsnelt, ook door de reputatie van sommigen van de mannen die op de deur aflopen.

Het bekendst is Etou's Belserang (42), een gezette Molukse Amsterdammer, die al decennia een invloedrijke positie heeft binnen het Amsterdamse milieu.

Met zijn jeugdvriend Gwenette Martha vormt Belserang op jonge leeftijd een bende die wordt verdacht van straatroven en overvallen. De meeste leden van die groep van weleer zijn inmiddels doodgeschoten vanwege criminele conflicten, onder wie Martha en Etou's' broer Boneka.

Liquidatiepoging
In 2011, als Belserang president is van het Amsterdamse chapter van Satudarah, is hij volgens justitie doelwit van een liquidatiepoging. Hij ontdekt twee mannen die in een auto bij zijn huis zitten, die van plan zouden zijn om hem dood te schieten, zo denken opsporingsdiensten.

Belserang keert de rollen om en achtervolgt zijn belagers met zijn gepantserde BMW. De snelheden lopen op tot meer dan 250 kilometer per uur. De rechtbank en het hof spreken de mannen die voor het huis van Belserang zaten te wachten uiteindelijk vrij.

Sindsdien blijft de ster van Belserang rijzende binnen Satudarah: hij zit inmiddels in de landelijke leiding van de bende. Bij de politie staat hij bekend als vuurwapengevaarlijk.

Bij de kroegen rondom het plein zijn de Satudarahleden niet welkom zolang zij clubkleding dragen Beeld ANP
Bij de kroegen rondom het plein zijn de Satudarahleden niet welkom zolang zij clubkleding dragenBeeld ANP

In de groep die op zondagavond de Nasty nadert, loopt ook een familielid van Belserang mee. Ook hij is lid van Satudarah, zij het niet van het Amsterdamse chapter. Hij is bovendien al jaren actief in de harde kern van Ajax-fans: zo herkennen agenten hem op bewakingsbeelden van de avond dat Ajaxhooligans café The Old Sailor op de Wallen bestormen en daar fans van het Schotse Celtic aanvallen.

Hij is bepaald niet de enige van de groep die bekendstaat als hooligan. Eén van de jongelingen identificeert zich als fanatiek supporter, maar opvallender is de aanwezigheid van N.B. (39), die in de leiding zit van het Amsterdamse Satudarahchapter én die een zekere positie wordt toegedicht binnen de harde kern van Ajax.

Hij werd dit jaar nog vervolgd omdat hij stenen en flessen richting supporters van SC Cambuur zou hebben gegooid, samen met een man die prijkt op de gemeentelijke lijst met meest overlastgevende hooligans.

Sergeant-at-arms
Al met al zijn het bepaald geen groentjes die de portier van de Nasty op zich af ziet komen. Aanwezig is verder nog een vijftiger die lid is van het Amsterdamse chapter en die een tatoeagestudio runt in Lelystad, net als een vuurwapengevaarlijke Amsterdammer met een gewelddadige reputatie.

Daarnaast is ook een Molukker present die geldt als de nationale sergeant-at-arms van de club. Dat maakt hem verantwoordelijk voor de soms hardhandige handhaving van interne regels, maar de sergeant-at-arms wordt ook gezien als de man die optreedt als er met partijen buiten de club een conflict is.

En van een langer lopend conflict is in dit geval sprake. Het is geen toeval dat de groep Satudarahleden het gemunt heeft op café Nasty. De zwart-gele clubkleding van Satudarah, de zogenaamde colours, is bepaald geen zeldzaamheid op Amsterdams drukste uitgaansplein.

De vaste hangplek van Satudarah is café-terras Monico op de hoek van het Rembrandtplein, waar ook de harde kern van Ajax graag verzamelt.

Opvallend: twee broers die betrokken zijn bij de bedrijfsvoering van café Monico zijn onderdeel van de groep die verhaal haalt bij café Nasty. Bij de kroegen rondom het plein zijn de Satudarahleden niet welkom zolang zij clubkleding dragen. Colours zijn niet toegestaan. Zolang die boodschap door portiers met voldoende 'respect' wordt gebracht, zo lijkt het, leidt het niet tot boosheid bij de Satudarah­leden.

Maar bij Café Nasty wordt de Satudarahleden meerdere keren de toegang geweigerd en dat gebeurt kennelijk op een manier die de mannen niet zint. Er ontstaat wrijving. Mogelijk speelt op de achtergrond meer, maar dat blijft onduidelijk. Bemiddelingspogingen halen niets uit: zondagnacht 12 september is de maat vol. De groep gaat verhaal halen.

5

Vijf mannen uit de groep die op 12 september café Nasty kort en klein sloeg worden vervolgd wegens openlijke geweldpleging.

Een medewerker ziet de groep aankomen en wil nog waarschuwen, maar al snel weet één van de mannen het café via een zijdeur binnen te dringen. Hij slaat de portier neer terwijl die in deuropening nog met de groep buiten staat te praten. Over de gevallen beveiliger heen stapt de rest vervolgens naar binnen.

Barkrukken
Binnen seconden staat het smalle café vol met schreeuwende mannen. Een barman wordt vastgepakt, tegen de muur gedrukt en bedreigd. De overige gasten worden geïntimideerd, terwijl barkrukken door de zaak vliegen, ook tegen de muur achter de bar waar de flessen sterke drank staan. Glazen vliegen door de lucht.

Hoewel de eigenaar van het café geen aangifte wil doen, start de recherche direct een onderzoek. De burgemeester en de hoofdofficier worden persoonlijk op de hoogte gesteld. Dat brengt Eberhard van der Laan ertoe om, in afwachting van het strafrechtelijk onderzoek, gebiedsverboden op te leggen aan de mannen die bij het incident betrokken waren. Zij mogen zich drie maanden lang niet vertonen rondom de uitgaanspleinen.

Mogelijk hangt hen meer boven het hoofd. Justitie vervolgt in elk geval vijf mannen vanwege openlijke geweldpleging. Hun advocaten willen niet reageren. Twee mannen zitten nog vast. Eén van de gearresteerden is Etou's Belserang: hij werd vorige week maandag aangehouden door het arrestatieteam - met fors geweld.

Lees ook: Leden Satudarah geweerd van Rembrandtplein na 'gigantische vechtpartij'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden