Reclassering vraagt gratie voor Nederlander in Indonesische dodencel

Reclassering Nederland heeft vandaag in samenwerking met andere organisaties om gratie gevraagd voor de Nederlander Ang Kiem Soei, die in Indonesië ter dood is veroordeeld. In een brief aan de Indonesische president Joko Widodo spreken de organisaties hun begrip uit voor het straffen van drugscriminelen. Tevens vragen zij Widodo daarvoor geen mensenlevens op te offeren.

Ang Kiem Soei

Dit heeft Reclassering Nederland laten weten. Daarnaast hebben onder meer de protestantse kerk en het Humanistisch Verbond zich bij het initiatief aangesloten. Indonesië is van plan Ang Kiem Soei en vijf anderen dit weekeinde te executeren. In plaats daarvan vragen de Nederlandse organisaties om Ang Kiem Soei en de andere veroordeelden een levenslange gevangenisstraf op te leggen.

Ang Kim Soei werd in 2003 in Indonesië ter dood veroordeeld wegens betrokkenheid bij een xtc-fabriek.

Pogingen om executie te voorkomen

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) sloot eerder vandaag niet uit dat de daadwerkelijke executie van de Nederlander Ang Kiem Soei in Indonesië gevolgen krijgt voor de betrekkingen met Indonesië. Hij zei dat na de ministerraad.

Hij wil niet vooruitlopen op welke gevolgen. Ook wilde Koenders niet zeggen of koning Willem-Alexander is betrokken bij de Nederlandse inspanningen om de executie van Ang Kiem Soei te voorkomen.

'We wijzen de executies af en maken ons grote zorgen', benadrukte Koenders. 'We proberen internationaal ook alles om ervoor te zorgen dat executies niet plaatsvinden. Dat gebeurt zowel juridisch als politiek.'

Koenders heeft vrijdag nog hierover met zijn Indonesische ambtsgenoot gesproken. Ook premier Mark Rutte is bij de zaak betrokken. Koenders probeert al langer de executie te voorkomen en heeft er ook contact over met andere landen, zoals Brazilië, van wie onderdanen dreigen te worden terechtgesteld.

Volgens Koenders staat de Indonesische president 'vrij fors' in de bestrijding van drugs en wil hij de doodstraf ook laten uitvoeren 'als een methode om dat probleem aan te pakken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden