Reclame Code Commissie bekijkt klacht over 'vechthond'

Asiels prijzen gevaarlijke vechthonden ten onrechte aan als lieve kruisingen, vindt een klaagster bij de Reclame Code Commissie.

Asielhond StellaBeeld DOA

Is de vierjarige bastaard Stella een lieve, aanhankelijke hond met een bijsluiter of een levensgevaarlijke vechtmachine? Het eerste, vindt de leiding van de Dierenopvang Amsterdam, die Stella op de website onder de aandacht brengt van potentiële baasjes.

Het tweede, meent een burger die in Stella overduidelijk een vechthond herkent en een klacht indiende bij de Reclame Code Commissie. "Het is onjuist, onfatsoenlijk en misleidend om vechthonden aan te prijzen bij de gemiddelde consument," luidt de kern van de klacht. Deze week buigt de Commissie zich over deze kwestie.

Misleidend
Volgens de klaagster vormen vechthonden een bedreiging voor de volksgezondheid. Dierenasiels berokkenen de samenleving in haar ogen schade door vechthonden op grote schaal te herplaatsen.

"Zij doen dit door misleidende en onjuiste uitingen die de gewone consument ertoe moeten verleiden een vechthond als huisdier aan te schaffen."

De klaagster roept de hulp in van de Reclame Code Commissie om aan deze praktijk een einde te maken.

De Dierenopvang Amsterdam ontkent dat er sprake is van misleiding. Stella is een kruising waarin de herder overduidelijk als meest prominent voorkomt, schrijft directeur Hans Fokkens in zijn verweer.

Meer zelfvertrouwen
Fokkens wijst erop dat op de website van de Amsterdamse opvang meer dan dertig honden worden aangeprezen. "Daarvan vallen bijna twintig honden onder een ras of kruising met een ras dat onder de noemer vechthond valt. Dat staat er keurig bij."

Op de website staat dat Stella begeleiding nodig heeft en niet in een gezin kan worden geplaatst. De nieuwe eigenaar krijgt het advies om een hondentraining te volgen. Volgens Fokkens concludeert de klaagster ten onrechte dat de hond gevaarlijk is.

Fokkens: "Stella is een lieve en aanhankelijke hond die door haar vorige eigenaar is verwaarloosd. Als gevolg is ze onzeker en angstig voor bijvoorbeeld kinderen. Maar er is geen verleden met bijtincidenten. Het is aan de nieuwe eigenaar om Stella meer zelfvertrouwen te geven."

Eerste incident
De vechthonden op de website, voegt Fokkens eraan toe, zijn getest door een gediplomeerd gedragstherapeut en krijgen een training om ongewenst gedrag af te leren. "Als dat niet lukt, laten we de hond inslapen. Dat is vorig jaar elf keer gebeurd."

Dat de test niet waterdicht is, bleek vorige maand toen een voormalige asielhond een negenjarig meisje uit Nieuw-West aanviel en ernstig verwondde. Fokkens: "Dat was een vreselijke gebeurtenis. Maar het was ook het eerste incident met honderden uitgeplaatste vechthonden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden