Column

Rechtvaardigheid, solidariteit: het zijn woorden die me nu onzeker maken

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

De afgelopen twintig jaar heb ik de volgende begrippen zien veranderen. Het zijn woorden die me nu onzeker maken.

Rechtvaardigheid
Als iemand tegenwoordig zegt: 'Dat is rechtvaardig,' dan wordt er iemand genaaid. Het begrip rechtvaardigheid is een speeltje van politici die geen argumenten meer kunnen verzinnen. Dat komt doordat elk probleem per definitie onrechtvaardig is. Anders was het geen probleem. Ben je het niet eens met de oplossing van een probleem, dan kun je dat dus ook rustig onrechtvaardig noemen.

Vluchteling
Als ik vluchteling zou zijn en de interviewer zou vragen: 'Wat is je doel?' dan zou ik antwoorden: 'Dat ik rijk word en jullie arm en dat jullie dan moeten vluchten.'

Solidariteit
Daar maakt de Vara tegenwoordig een programma over, maar de beelden waarop je kunt zien hoe de Partij van de Arbeid de solidariteit heeft opgeblazen, zijn uit het archief verdwenen.

Menselijkheid
Daar wordt in de dierenwereld heel hard om gelachen. Het woord is zo goedkoop in gebruik dat de mensen elkaar ermee kapot maken. Hoort u iemand het woord menselijkheid gebruiken, ren dan snel weg of lach mee met uw hond of kat.

Grens
Hoe meer behoefte we aan grenzen hebben, hoe sneller ze verdwijnen. Vluchtelingen komen hier omdat Europa geen grenzen kent. Maar met onze grenzeloze cultuur willen ze niks te maken hebben.

Vrijheid
Als je tegenwoordig zegt: 'Kijk, die homo's, die zijn hier vrij,' dan wordt er door sommigen gedacht dat ze vrij zijn om die homo's te doden. Zo ook met: 'Kijk, daar loopt een vrije vrouw.' Zo'n vrouw wordt dan als hoer beschouwd. Proberen uit te leggen wat vrijheid betekent, kan dan de dood tot gevolg hebben. Zeker als je dat illustreert middels cartoons.

Religie
Een zielige geestesziekte. Sommigen hebben een waanvoorstelling van een wezen dat buiten hen om bestaat en dat alles bestiert. Ze zijn zo bang voor dat onbekende wezen dat ze dagelijks tot hem bidden. Sommigen denken dat dit wezen een boek heeft geschreven. Anderen hebben het wezen horen spreken. En dat wezen zegt dan dat ze de mensen moeten doden die niet aan die waanvoorstelling lijden. Die zieken worden niet in een kliniek gestopt, maar krijgen vaak subsidie.

Racisme
Wat je tegenwoordig in Artis de apen over zwarten hoort zeggen, vind ik ernstig racistisch.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden