Rechtszaken fors in aantal gedaald

Het aantal rechtszaken daalt fors. Vooral het aantal zaken over onbetaalde rekeningen is vorig jaar ingestort: 81.000 minder dan in 2016.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit jaarcijfers die de Raad voor de Rechtspraak maandag bekendmaakt. In 2017 werden er ruim 1,5 miljoen zaken afgehandeld; in 2016 waren dat er bijna 1,6 miljoen.

De oorzaak is grotendeels het einde van de economische crisis en het feit dat er veel meer wordt bemiddeld, zoals door mediation.

Maar het overkoepelend orgaan van rechtbanken vreest ook dat het voor veel mensen onbetaalbaar is geworden om naar de rechter te stappen. Een ruzie over een rekening van 700 euro kost al 200 euro aan griffierechten.

Voorzitter Frits Bakker maakt zich zorgen: "Want wat heeft de burger aan een rechtbank als hij zich niet kan veroorloven er gebruik van te maken?''

Volgens hem moeten de griffiekosten omlaag. "Mensen moeten uiteindelijk altijd naar de rechter kunnen stappen als zij hun recht willen halen.'' Minister Sander Dekker heeft inmiddels gezegd hiernaar te gaan kijken.

Naast het aantal handelszaken nam ook het aantal strafzaken iets af, net als de hoeveelheid zittingen over belastinggeschillen. Wel overzagen rechters vaker de financiën van burgers met ernstige geldproblemen, maar dit is een ander soort rechtspraak dan klassieke rechtszaken tussen twee partijen.

Ernstige gevolgen
Het dalende aantal rechtszaken heeft ernstige gevolgen voor de financiën van de rechtspraak, die per zaak wordt betaald. Momenteel is de financiële situatie van de rechtspraak ronduit 'slecht', stelt de Raad. Voor het eerst is een jaar 'in het rood' afgesloten.

Naast het fors minder aantal zaken is ook het goeddeels mislukte digitaliseringsproject binnen de rechtspraak een oorzaak. Dit kostte de afgelopen jaren miljoenen extra. Op het project werd daarom eerder een rem gegooid, zodat het eerst op orde kan worden gebracht.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat het niet lukt om rechtszaken sneller te laten verlopen. De duur van alle rechtsgangen is ondanks veel inspanningen niet korter geworden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden