Rechtszaak Vluchtgarage vier weken aangehouden

De rechtszaak over de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost is vier weken aangehouden. Dat liet een woordvoerster van de rechtbank in Amsterdam vrijdag weten. Mochten de partijen er in de tussentijd niet uitkomen, dan doet de rechter uitspraak op 9 maart.

Bewoners van de Vluchtgarage tijdens de zitting van de rechtbank. Beeld anp
Bewoners van de Vluchtgarage tijdens de zitting van de rechtbank.Beeld anp

De actiegroep We Are Here spande een kort geding aan tegen de ontruiming van de Vluchtgarage, waarin ruim honderd vluchtelingen verblijven. Hiermee wil ze voorkomen dat de uitgeprocedeerde asielzoekers op straat komen te staan.

Advocaat Pim Fischer van de actiegroep liet weten er de komende weken overleg is met de gemeente over 'adequate opvang' in een zogeheten bed-, bad- en broodvoorziening. De 100 tot 120 asielzoekers willen daarbij goede begeleiding, bij bijvoorbeeld opleidingen, het indienen van nieuwe asielaanvragen of terugkeer naar het land van herkomst.

Stadsdeel Zuidoost wil de garage slopen, omdat die voornamelijk leegstaat en een grote kostenpost vormt voor de gemeente. Het stadsbestuur meent dat er tot ontruiming kan worden overgegaan omdat er nu een bed-, bad- en broodvoorziening is. De asielzoekers verblijven al ruim een jaar in de gemeentelijke garage aan de Klarenbeek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden