Update

Rechtszaak tegen Mees begint in maart

De rechtszaak tegen de van stalking beschuldigde Nederlandse Heleen Mees gaat op 10 maart beginnen. Dat heeft de rechter in New York donderdag besloten. Het verzoek van Mees' avocaat Ira London de zaak te seponeren, werd verworpen.

Redactie
Portret van Heleen Mees in New York. Beeld anp
Portret van Heleen Mees in New York.Beeld anp

De Nederlandse econoom en publicist is door haar voormalige minnaar Willem Buiter beschuldigd van stalking en intimidatie. De getrouwde Buiter is een Amerikaans-Britse topeconoom van de Citigroup, van Nederlandse afkomst. Beiden wonen in New York.

London noemde het 'krankzinnig' dat de motie is afgekeurd. Er werd geen reden voor gegeven. Wel is hij blij dat hij straks in de rechtszaak Buiter een kruisverhoor kan gaan afnemen. Volgens hem heeft Buiter eerder onder ede gelogen.

Enkele dagen cel
Het is niet bekend wie verder als getuigen worden opgeroepen.
London heeft in zijn verweerschrift gemeld dat Buiter en Mees tot in 2012 op verschillende manieren contact hielden. Ook nadat hij aangifte had gedaan, afgelopen zomer, zou hij contact met haar hebben gezocht. Na de aangifte van Buiter zat de Nederlandse enkele dagen in de cel. Ze kwam op borgtocht vrij.

Tijdens de korte zitting donderdag vroeg de openbaar aanklager of Mees schuld wilde bekennen. London antwoordde daar voor zijn cliënte ontkennend op. Mees zelf zei niets in de rechtszaal en wilde ook daarbuiten niets kwijt. De eis van de aanklager is dat Mees zes maanden in therapie gaat en daarna een jaar een soort proeftijd krijgt waarin ze zich goed moet gedragen. De zaak was al enkele keren ter zitting geweest, in een voorprocedure.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden