Nieuws

Rechtszaak tegen de Staat voor gratis anticonceptie

Omdat ze vinden dat iedereen gratis anticonceptie moeten kunnen krijgen, gaan Bureau Clara Wichmann en organisatie DeGoedeZaak nu een rechtszaak aanspannen tegen de Staat. 

Anticonceptie ging in 2011 uit het basispakket, omdat voorbehoedsmiddelen niet als ‘medisch noodzakelijk’ werden gezien.Beeld ANP XTRA/Lex van Lieshout

Er is al een sommatie aan het kabinet gestuurd, maar die heeft niks opgeleverd. De initiatiefnemers hopen dat veel mensen mede-eiser willen worden in de nog aan te spannen procedure.

‘Vrouwen kunnen door de toegang tot anticonceptie volwaardig meedoen in de samenleving; onderwijs, arbeid en financiële zelfstandigheid komen hierdoor binnen handbereik. Anticonceptie gaat daarom de gehele samenleving aan’, vinden de eisers.

De organisaties zijn van mening dat anticonceptie een recht is en kosteloze verstrekking van de middelen een zaak van de overheid. “Het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid,” zegt Anniek de Ruijter, directeur van Bureau Clara Wichmann.

Eerder dit jaar hadden de initiatiefnemers de Tweede Kamer al een petitie voor de terugkeer van anticonceptie in het basispakket aangeboden, maar die actie leverde niets op.

Niet ‘medisch noodzakelijk’

Anticonceptie ging in 2011 uit het basispakket, omdat voorbehoedsmiddelen niet als ‘medisch noodzakelijk’ werden gezien. Wie 21 jaar of ouder is, krijgt alleen nog een vergoeding voor de pil als hiervoor een aanvullende verzekering is afgesloten.

“Nu zijn het vooral vrouwen die opdraaien voor de kosten: van alle mensen die anticonceptie gebruiken is 4 procent man en 96 procent vrouw,” becijferden de eisende partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden