Rechtszaak tegen Bemba gaat door

DEN HAAG - De zaak van hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen Jean-Pierre Bemba is ontvankelijk. Dit heeft ICC-hogerberoeprechter Anita Usacka (Letland) dinsdag bekendgemaakt. Dit betekent dat het proces wegens oorlogsmisdaden tegen de ex-vicepresident van de Democratische Republiek Congo kan doorgaan.

De inmiddels 47-jarige Bemba kwam in 2008 als eerste 'grote vis' in handen van het ICC. Moreno Ocampo beschuldigt Bemba van oorlogsmisdaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Strijders van zijn MLC-beweging zouden zich in 2002/03 in het buurland schuldig hebben gemaakt aan moord, verkrachting en plundering.

Bemba verzette zich tegen berechting voor het ICC. Hij beriep zich er onder meer op dat een onderzoeksrechter in de Centraal-Afrikaanse Republiek de zaak had geseponeerd. Berechting in Den Haag zou daarom in strijd zijn met het aloude rechtsbeginsel Ne bis in idem. Dat betekent dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit berecht kan worden.

Eerlijk proces

De vijf rechters van de Kamer van Beroep van het ICC gingen in die redenering niet mee. De beslissing van de onderzoeksrechter was immers in hoger beroep en in cassatie vernietigd.

De Centraal-Afrikaanse Republiek, een van de armste landen van Afrika, heeft aangegeven dat zij niet de middelen heeft om het voormalige plaatsvervangende staatshoofd van het buurland een eerlijk proces te bieden. Een zaak bij het ICC is ontvankelijk als de betrokken landen zelf niet tot vervolging kunnen of willen overgaan. (ANP)

Voormalig vicepresident Jean-Pierre Bemba (L) van de Democratische Republiek Congo. ANP Beeld
Voormalig vicepresident Jean-Pierre Bemba (L) van de Democratische Republiek Congo. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden