PlusAchtergrond

Rechtszaak: ‘Techbedrijven schuldig aan kindersterfte in kobaltmijnen in Congo’

Een kobaltmijn in Congo. Het land heeft de grootste kobaltvoorraad ter wereld.Beeld Corbis via Getty Images

Het is de keerzijde van groen rijden en de prijs van altijd en overal online zijn: kinderarbeid in de kobaltmijnen van Congo. In de VS is een advocaat een procedure begonnen tegen Tesla, Apple, Google, Dell en Microsoft namens de ouders van veertien Congolese kinderen die om het leven kwamen of ernstig verminkt raakten.

Kobalt is een metaal dat gebruikt wordt in de accu’s van elektrische auto’s en in mobiele apparaten. Congo heeft de grootste kobaltvoorraad ter wereld. Volgens de Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Terry Collingsworth, die de ouders vertegenwoordigt, zijn de ‘extreem gevaarlijke omstandigheden’ waaronder in Congo het metaal wordt gedolven, te vergelijken met het stenen tijdperk.

Tieners werken in mijnen voor een dagloon van één of twee dollar om kobalt te leveren voor de producten van de rijkste ondernemingen ter wereld. De aangeklaagde bedrijven hebben de mijnen in Congo aangespoord meer kobalt te leveren en direct geprofiteerd van de kinderarbeid, aldus de ouders. Naar verwachting worden nog meer autobouwers en techbedrijven toegevoegd aan de rechtszaak.

School

Het is voor het eerst dat namens de slachtoffers wordt geprocedeerd. Collingsworth stelt dat de bedrijven konden weten dat jonge kinderen worden gedwongen te werken in de extreem gevaarlijke mijnen. Het zou slechts een ‘verwaarloosbaar klein deel van hun enorme rijkdom en macht’ vergen iets te doen aan de levensomstandigheden. Volgens hem blijven de bedrijven profiteren. “In mijn 35 jaar als mensenrechtenadvocaat heb ik nog nooit zo’n groot misbruik van onschuldige kinderen gezien.”

In de aanklacht schetst Collingsworth minutieus de lotgevallen van de kinderen, onder wie een jongen die niet meer naar school mag omdat zijn ouders de maandelijkse schoolbijdrage van 5,40 euro niet kunnen betalen. Hij belandt in een kobaltmijn, waar hij zo’n 15 euro per week verdient. Hij is 17 als de mijngang instort. De jongen overleeft het niet. Het kobalt dat hij uit de mijn haalde, kwam volgens Collingsworth via allerhande bedrijven in producten van Apple, Google, Samsung, Microsoft, Dell en Tesla.

De moeder van de jongen heeft ook een neefje dat in de mijnen om het leven kwam. “Onze kinderen sterven als honden,” zei ze.

De winning van kobalt ligt al jaren onder vuur. Amnesty International publiceerde er in 2016 uitgebreid over en vraagt sindsdien geregeld aandacht voor de mensenrechten in de landen waar metalen voor batterijen worden gewonnen. De bedrijven wassen hun handen in onschuld. Zo stelt Apple er alles aan te doen misstanden te voorkomen. Dit jaar zegde het bedrijf het contract met verschillende kobaltleveranciers op.

Wanhopige mensen

Dell zegt geen zaken meer te doen met bedrijven die mensenrechten schenden. Ook worden initiatieven om misstanden te melden ondersteund door bijna alle techbedrijven.

“Als de zaak niet zo ernstig was, zou je in de lach schieten,” stelt Collingsworth in zijn aanklacht. “Congo is een van de meest repressieve landen ter wereld. Dat verandert alleen als ze gedwongen worden, maar Apple en de andere bedrijven vertrouwen erop dat analfabeten, wanhopige en buitengewoon kwetsbare mensen de klachtenprocedure zelf achterhalen. Deze mensen kunnen zich geen computers of iPhones veroorloven, ze hebben geen toegang tot internet. Zeker niet in een gewelddadig regime dat afwijkende meningen niet tolereert.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden