Rechtszaak Spyker tegen GM gaat niet door

De rechtszaak van de Nederlandse sportautofabrikant Spyker tegen het Amerikaanse General Motors (GM) is van de baan. Een Amerikaanse federale rechter heeft maandag beslist dat de zaak wordt geseponeerd.

Redactie
Spyker-baas Victor Muller. Beeld ANP
Spyker-baas Victor Muller.Beeld ANP

Volgens de rechter had GM het recht om de verkoop van de Zweedse autobouwer Saab aan een Chinese partij te blokkeren. Dit omdat Saab technologie van GM gebruikte en contractueel was vastgelegd dat voor een overname goedkeuring van GM nodig was.

Rechter Gershwin Drain zei dat het recht van GM om de verkoop tegen te houden 'duidelijk, ondubbelzinnig en absoluut' was. Ook zei hij dat de beslissing van GM niet was bedoeld om Saab te schaden.

Failliet
Spyker dagvaardde GM begin augustus vorig jaar en eiste namens Saab 3 miljard dollar schadevergoeding van het Amerikaanse autoconcern. Spyker deed dit omdat Saab-aandeelhouder GM de overname van Saab door de Chinese autobedrijven Pang Da en Youngman had geblokkeerd. Daarmee zou het Amerikaanse concern Saab moedwillig failliet hebben laten gaan.

Spyker-baas Victor Muller, die de hoorzitting maandag bijwoonde, kon nog niet zeggen of hij in beroep gaat. 'We zijn in afwachting van het schriftelijke oordeel en dan maken we een inschatting', zei hij tegen persbureau Reuters. GM toonde zich verheugd met de beslissing en noemde deze 'het juiste resultaat'.

Rode cijfers
Saab kwam in januari 2011 in handen van Spyker Cars van Victor Muller. Er waren meteen twijfels, omdat Saab veel groter was dan Spyker en beide bedrijven al jaren in de rode cijfers zaten. In april 2011 bleek Saab betalingsachterstanden te hebben bij leveranciers, die daarom geen onderdelen meer leverden. In december 2011 vroeg Saab faillissement aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden