Rechtszaak over verdrinking Jaïro kent louter verliezers

Het zijn zonder uitzondering pijnlijke strafzaken waarin geen betrokkene denkt dat de gedaagde verdachte het onheil heeft gewild. De vrachtwagenchauffeur die een fietser over het hoofd zag, de bestuurder van de brandweerauto die met gillende sirenes door rood stoof en fataal botste met de automobilist die groen had.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Morgen en woensdag dient in Amsterdam weer zo'n zaak. De vijfjarige kleuter Jaïro verdronk op 22 juli 2013 bij het surfstrandje aan de Bert Haanstrakade op IJburg, waar hij speelde met kinderen van buitenschoolse opvang (bso) Jungle Jane.

'De echte slachtoffers zijn Jaïro en zijn directe nabestaanden, maar voor mijn cliënt heeft deze zaak ook heel nare consequenties', zegt de advocaat van een van de verdachten, Gerald Roethof. 'Ze is haar bso kwijt, loopt bij een psycholoog, dreigt in de schuldsanering te komen en lijdt onder de slepende onzekerheid over deze strafzaak.'

Onachtzaamheid
Jaïro was onder de hoede van zijn neef Stefano, toen 21. Eigenares Jane van de bso, toen 43, was er met 'haar' vijf kinderen. Justitie verwijt de twee dat ze niet hebben opgelet toen Jaïro onder water verdween. Het Openbaar Ministerie vervolgt de begeleiders voor grove onachtzaamheid en dood door schuld. Een bord meldde dat zwemmen er verboden was.

Jane en Stefano hadden volgens de aanklager verzuimd te controleren hoe diep het water was en hoe snel de bodem afliep - hoewel Jane zegt het water wél te hebben gecheckt. Jaïro kon niet zwemmen en had geen zwembandjes om.

Ze kletsten volgens justitie op het strandje terwijl de kinderen verwijderd raakten. De verdachten zeggen dat ze wél opletten en dat ze nog een kind uit het water haalden toen het te diep was gegaan. Ze zeggen de dood van Jaïro verschrikkelijk te vinden, maar voelen zich niet schuldig aan wat ze beschouwen als een ongeluk.

Vrijspraak
Roethof noemt het 'een illusie te denken dat je alles met het strafrecht kunt oplossen'. 'Zelf denk ik dat de rechter vrijspraak zal kiezen, maar een veroordeling of vrijspraak doet niet af aan het drama.'

Het steekt de raadsman dat zijn cliënt voor de rechter moet komen een week nadat bleek dat falen van velerlei instanties in de hand heeft gewerkt dat Bart van U. zijn zus en Els Borst ombracht. 'In die zaak zijn twee doden te betreuren na heel veel fouten waarvoor niémand vervolgd wordt. Ik vermoed dat de samenleving die fouten van autoriteiten zwaarder weegt dan de fouten van mijn cliënt en haar medeverdachte.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden