Rechtszaak om inzage Shell-documenten

Shell. Foto ANP Beeld
Shell. Foto ANP

AMSTERDAM - Twee Nigeriaanse boeren eisen via de Nederlandse rechter inzage in bedrijfsdocumenten van Shell. Zo denken ze aanvullend bewijs boven tafel te krijgen dat Shell verantwoordelijk is voor olielekkages in de Nigerdelta.

Volgens de boeren heeft het hoofdkantoor van Shell de touwtjes strak in handen als het gaat om de bedrijfsvoering van dochterbedrijven in andere landen. Shell ontkent dat. Documenten die in deze zaak het tegendeel kunnen bewijzen, wil het niet vrijgeven, zegt Michel Uiterwaal, de Amsterdamse advocaat van de eisers: ''Mijn cliënten hebben al in mei 2008 om inzage verzocht. Shell heeft sindsdien slechts enkele stukken overhandigd en blijft weigeren de belangrijkste documenten te verstrekken.''
De weigering is volgens Uiterwaal tekenend voor de opstelling van Shell in de rechtszaak. Eind vorig jaar vroeg Shell nog om een extra zitting in de zaak, waarin het bepleitte dat de Nederlandse rechter niet bevoegd zou zijn om te oordelen over Shell Nigeria. De rechter oordeelde echter anders. Volgens Milieudefensie, dat de Nigeriaanse boeren bijstaat in de rechtszaak, is het de eerste belangrijke overwinning' in de procedure.

''Shell wil kost wat kost voorkomen dat het aansprakelijk wordt gesteld voor het leed dat het bedrijf in Nigeria aanricht,'' zegt Geert Ritsema, woordvoerder van Milieudefensie. ''Stel je voor dat Shell ergens in ons land duizenden liters olie over akkers zou laten stromen zonder dat op te ruimen of de boeren te compenseren.''

De zaken zijn aangespannen bij de rechtbank in Den Haag, waar ook het internationale hoofdkantoor van Shell zit. De Nigeriaanse boeren, die brodeloos zijn geworden nadat olie uit een lekkende Shell-pijpleidingen over hun akkers en in hun visvijvers was gestroomd, eisen dat Shell de achtergebleven olie in de bodem goed opruimt en willen compensatie voor de schade. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden