Rechtszaak om afschaffing referendum

De beweging Meer Democratie stapt opnieuw naar de rechter om een referendum af te dwingen over de afschaffing van het referendum.

Niesco Dubbelboer (L) eerder tijdens de rechtszaak over de blokkade van minister Kajsa Ollongren Beeld anp
Niesco Dubbelboer (L) eerder tijdens de rechtszaak over de blokkade van minister Kajsa OllongrenBeeld anp

Een eerdere zaak bij de Raad van State liep onlangs op niets uit, omdat de rechter zich niet bevoegd achtte om een uitspraak te doen in deze kwestie. Maar volgens door Meer Democratie geraadpleegde staatsrechtjuristen heeft deze nieuwe procedure meer kans van slagen.

"Ons doel is dat wij als Nederlanders in een referendum kunnen aangeven of wij het referendum willen behouden of afschaffen," aldus woordvoerder en oud-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer.

Krappe meerderheid
Hij roept mensen op zich via de website als medestander aan te melden. De zaak zal dienen voor de civiele rechter in Den Haag. De Tweede Kamer stemde donderdag met een krappe meerderheid voor het afschaffen van het raadgevend referendum.

De Eerste Kamer moet zich er ook nog over buigen, maar ook daar heeft de coalitie de (kleinst mogelijke) meerderheid. Meer Democratie voert in Amsterdam actie om een burgemeestersverkiezing erdoor te krijgen.

Een petitie die de beweging had georganiseerd, leverde genoeg handtekeningen op om die kwestie op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. De beweging vindt dat alle kandidaten voor de opvolging van Eberhard van der Laan bekend moeten worden, zodat de bevolking in een burgerraadpleging kan bepalen wie de nieuwe burgemeester moet worden.

Lees ook: Amsterdam lijkt klaar voor gekozen burgemeester

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden