Update

Rechtszaak dreigt om fietsparkeren Lijnbaansgracht

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) stapt naar de rechter als de gemeente kiest voor de bouw van een grote fietsenstalling op het water van de Lijnbaansgracht.

Redactie
Een van de schetsen die is gemaakt voor een nieuwe fietsenstalling in Amsterdam. Beeld Gemeente Amsterdam
Een van de schetsen die is gemaakt voor een nieuwe fietsenstalling in Amsterdam.Beeld Gemeente Amsterdam

Over die stalling wordt op 11 maart gesproken in de gemeenteraad, maar de VVAB kondigt nu al aan naar de rechter te stappen als het plan wordt doorgezet. Als de fietsparkeerplaats wordt geplaatst, zal dat achter de Melkweg en het Barlaeus gebeuren.

Volgens de gemeente is het noodzakelijk om het wateroppervlak te gebruiken om het fietsprobleem in de stad het hoofd te kunnen bieden. Behalve de fietspontons op de gracht moeten er voor 2020 ook een ondergrondse fietsenstalling komen op het Leidseplein.

De VVAB vindt dat het belang van de grachten, die volgens de vereniging essentieel zijn voor de beleving van Amsterdam, zwaarder wegen. VVAB-voorzitter Jos Otten: 'Het is voor de vereniging een principiële zaak; de grachten zijn geen restruimte voor bouwsels waarvoor op het land geen plaats is. Dat betekent een teloorgang van onze wereldberoemde grachten.'

Velo Mondial, het fietsadviesbureau dat een lobby voert voor het plan, vreest een eventuele rechtszaak niet, zegt Pascal van den Noort: 'Ik zie een proces niet als een politieke dreiging, maar als een noodzakelijke stap in het proces dat de ruimte gaat bepalen. Daarna kunnen we daar verder op bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat de rechter de ruimte gaat bieden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden