Update

Rechtse zege in Hongarije

BOEDAPEST - De conservatieve partij Fidesz heeft een grote overwinning behaald bij de verkiezingen in Hongarije. De partij van aantredend premier Viktor Orban krijgt een tweederdemeerderheid in het parlement.

Orban, die van 1998 tot 2002 ook al premier was, vierde zijn zege gisteren als 'een revolutie via het stemhokje'. ''De Hongaren hebben bewezen dat het de moeite loont te geloven in democratie. We kunnen nu de verstrekkende veranderingen doorvoeren die vroeger alleen door revoluties konden worden bewerkstelligd.''

Fidesz krijgt 263 van de 386 zetels in het parlement; vijf meer dan nodig is voor een tweederdemeerderheid. De partij kan niet alleen op eigen kracht gaan regeren, maar ook grondwetswijzigingen doorvoeren.

De socialisten, die de laatste jaren aan de macht waren, vielen terug naar 59 zetels, het rechts-extremistische Jobbik behaalde 47 zetels en de groene partij 'Politiek kan anders' 16.

Agressief-nationalistische koers
Met de entree van Jobbik, die een agressief-nationalistische koers voorstaat, komt een partij in het parlement die zich openlijk tegen de zigeunerminderheid in Hongarije keert en ook het antisemitisme niet schuwt.

In de buurlanden, waar omvangrijke Hongaarse minderheden leven, leiden de opkomst van Jobbik en de zege van Fidesz tot grote bezorgdheid: men vreest dat de nieuwe regering in Boedapest al dan niet openlijk streeft naar herstel van 'Groot-Hongarije'. Dat Fidesz het Hongaarse staatsburgerschap wil verlenen aan Hongaren in Servië, Roemenië en Slowakije, stuit op grote bezwaren van de regeringen van deze landen.

De eerste prioriteit voor Fidesz is de hervorming van de economie, die kampt met grote tekorten en een zeer hoge werkloosheid. Vorig jaar kromp de economie 6,7 procent. Fidesz wil met het IMF onderhandelen over de toegestane hoogte van het begrotingstekort. Dat zou de regering ruimte geven de staatsbedrijven te herstructureren en belastingverlagingen door te voeren om de economie te stimuleren.

Commentatoren zien in de monsterzege van Fidesz een risico: de partij kan al haar plannen doorvoeren, maar is ook kwetsbaar. Als de verwachtingen van de kiezers niet uitkomen, zal de partij ongetwijfeld de gevolgen ondervinden. Het voorbeeld van de socialisten, waarvan de gehele top ontslag nam na de nederlaag, spreekt boekdelen. (HET PAROOL)

Aanhangers van de centrumrechtse partij Fidesz vieren de overwinning. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden