Han Lips

Rechtse programmamakers maken er een bende van

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: WNL's Opiniemakers.

Opiniemakers Beeld NPO 2
OpiniemakersBeeld NPO 2

Het wil maar niet vlotten met het onversneden rechtse geluid op televisie. Dat ligt natuurlijk in de eerste plaats aan de cryptocommunistische leiding van de publieke omroep, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de rechtse programmamakers er zelf ook een behoorlijke bende van maken.

Lichtend voorbeeld is het programma Opiniemakers van WNL. Dat begon met de eenvoudige opzet van vier gasten in de studio die tegen elkaar begonnen te schreeuw­en op het moment dat de gastvrouw een nieuw actueel onderwerp op tafel wierp. Dat ging zo veertig ­minuten door en daarna was het voorbij.

Het aanzien van rechts Nederland vroeg om een aanpassing van die formule, en die is er nu gekomen.

In elke ­aflevering diept de opiniemaker van dienst tegenwoordig een onderwerp uit. Dat gebeurt aan de hand van kalme gesprekken die her en der in het land worden gevoerd met gewone burgers en deskundigen.

Een uitstekend uitgangspunt, maar de rechtse kijker kwam van een koude kermis thuis toen opiniemaker ­Annemarie van Gaal haar uitzending begon met een ­bezoek aan een bijstandsmoeder.

In de oude opzet had ­iemand aan tafel opgemerkt dat bijstandsmoeders reuze geschikt zijn als draaiborstel in de autowasserette, maar Van Gaal hield een warm pleidooi voor het basisinkomen.

Het werd nog veel erger. Van Gaal bezocht een op latere leeftijd ontslagen Telegraaf-journalist die openhartig ­vertelde over zijn sociale isolement. Om met andere ­mensen in contact te komen, gooide hij tijdens wandelingen in het bos stokken naar een fantasiehond, Brutus.

Verschrikkelijk, vond Van Gaal, en dat zal het hele ­Telegraaf-concern vermoedelijk met haar eens zijn.

Opiniemakers bevestigt de Wet van Lips: het rechtse ­geluid komt het best tot zijn recht in een links decor.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden