Plus

Rechtse oppositie reageert: 'De revolutie is duur'

'Symboolpolitiek', 'ouderwets graaisocialisme' en 'de makkelijke weg'; de rechtse oppositie stoort zich aan de lastenverhogingen die het nieuwe college donderdag presenteerde. 'We gaan redden wat er te redden valt.'

Annabel Nanninga van nieuwkomer Forum voor Democratie spreekt over 'ouderwets graaisocialisme'. Beeld ANP
Annabel Nanninga van nieuwkomer Forum voor Democratie spreekt over 'ouderwets graaisocialisme'.Beeld ANP

Het nieuwe college van GroenLinks, D66, PvdA en SP verhoogt de belastingen met 185 miljoen, zo heeft Eric van der Burg, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij VVD, snel uitgerekend.

"De revolutie is duur," zegt hij. "Maar wordt wel door anderen betaald."

De coalitie verhoogt de ozb met twee procent, parkeertarieven voor bezoekers gaan omhoog, de toeristenbelasting en reclametaks voor ondernemers komt weer terug.

"Het is de makkelijke weg. Als de VVD even niet meedoet, wordt er meteen weer een greep in de reserves gedaan en gaan de lasten omhoog," aldus Van der Burg.

Diederik Boomsma noemt de lastenverhoging 'symboolpolitiek' en totaal onnodig na de verhoging van de toeristenbelasting. "Blijkbaar wil men graag uitstralen dat het bereikte resultaat ultralinks is."

FvD
Annabel Nanninga van nieuwkomer Forum voor Democratie spreekt over 'ouderwets graaisocialisme'. "Werkende Amsterdammers, automobilisten en huizenbezitters zijn de dupe. We proberen de komende jaren te redden wat er te redden valt."

De oppositie maakt ook bezwaar tegen de 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De coalitie wil opvang bieden aan 500 ongedocumenteerden, die daar anderhalf jaar ongestoord mogen verblijven om te werken aan hun toekomst en eventueel terugkeer.

"Hypocriet," zegt Van der Burg. "Sommige uitgeprocedeerden kunnen helemaal niet terug. Waar moeten zij naartoe na anderhalf jaar? De coalitie presenteert dit als oplossing, maar in feite doet ze hetzelfde als het kabinet, die ook opvang biedt."

Nanninga: "Amsterdam is geen hotel. Al betalen hotelgasten voor hun verblijf en deze mensen niet."

Laurens Ivens (SP), Marjolein Moorman (PvdA), Reinier van Dantzig (D66) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) bij de perspresentatie van het Amsterdamse coalitieakkoord Beeld anp
Laurens Ivens (SP), Marjolein Moorman (PvdA), Reinier van Dantzig (D66) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) bij de perspresentatie van het Amsterdamse coalitieakkoordBeeld anp

Van der Burg ziet ook positieve punten in het akkoord. Zijn partij had de duurzaamheidsmaatregelen zo kunnen ondertekenen, zegt hij. "Dat is geen compliment voor GroenLinks, want dan gaan de maatregelen niet ver genoeg."

Hij plaatst ook vraagtekens bij de inzet van D66 voor middeldure huurwoningen. "Die partij wilde in de vorige periode niet meedoen met de plannen voor 40 procent middeldure woningen in nieuwbouwprojecten. Het nieuwe college komt uit op 22 procent en nu gaat D66 wel akkoord. Dat vind ik schokkend."

Bij1 en bedrijfsleven
Jazie Veldhuyzen van Bij1 vindt de plannen positief. Zijn partij wordt gezien als een linkse fractie die het linkse college zal steunen. Dat klopt, zegt hij. "Al vinden we sommige plannen niet ver genoeg gaan. Bijvoorbeeld de opvang voor ongedocumenteerden. Wij vinden dat zij hier in een reguliere woning moeten kunnen verblijven en ook legaal kunnen werken. Wij gaan constructieve oppositie voeren."

Het bedrijfsleven krijgt niet de aandacht in het coalitieakkoord die het verdient, vinden ondernemersvertegenwoordigers Rein Aarts van Oram en Bart Drenth van MKB Amsterdam.

"Het bedrijfsleven wordt een beetje gebruikt als een soort postbus waar je wensen in kunt deponeren", aldus Drenth. "Ze steken hun hand uit maar daar doorheen klinkt: wat kunnen ondernemers voor ons doen? Wat het bestuur voor ons wil doen is bedroevend weinig."

Vooral het arbeidsmarktbeleid van het nieuwe stadsbestuur wordt sceptisch bezien.

"Maandag moeten we ouderen aan een baan helpen, dinsdag statushouders en woensdag jongeren. We zoeken geen doelgroepen, maar loodgieters! Er moeten programma's worden ontwikkeld gericht op specifieke beroepen," aldus Aarts.

Wel tevreden is hij met de manier hoe in het coalitieakkoord wordt omgegaan met de Haven Amsterdam. Aarts: "Het uitfaseren van de fossiele brandstoffen ligt in de lijn der verwachtingen. Het is fijn dat daar geen krasse uitspraken worden gedaan, maar dat we die transitie in overleg kunnen vormgeven."

Wel waarschuwt hij voor de circulaire ambities. De stad wil rondom verbrandingscentrale AEB bedrijven vestigen die grondstoffen maken uit afval. "Die hebben ruimte nodig, de vraag is dus hoe die belofte zich verhoudt tot de belofte die ook in het akkoord staat: dat Haven stad eerder gebouwd gaat worden dan afgesproken."

Meer over het nieuwe coalitieakkoord

Volg alle updates over het nieuwe gemeentebestuur in ons blog.

De nieuwe coalitie is duidelijk links en progressief. Bewoners en vooral bezoekers van Amsterdam zullen hiervoor moeten betalen.

Wat staat er in het nieuwe coalitieakkoord? De belangrijkste plannen op een rij.

Links Amsterdam versus een rechts kabinet: dat gaat knetteren.

Rutger Groot Wassink licht toe: "Dit coalitieakkoord is ambitieus"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden