Rechtse lof voor Obama

'Hoed af voor Obama,' schrijft de rechtse defensiespecialist Fred Kagan, die in Washington bekend staat als een neoconservatieve havik. De nieuwe strategie voor Afghanistan is volgens Kagan 'gutsy', moedig. Foto EPA Beeld
'Hoed af voor Obama,' schrijft de rechtse defensiespecialist Fred Kagan, die in Washington bekend staat als een neoconservatieve havik. De nieuwe strategie voor Afghanistan is volgens Kagan 'gutsy', moedig. Foto EPA

WASHINGTON - Conservatief Amerika juicht Obama's nieuwe strategie voor Afghanistan toe, links Amerika is sceptisch.

'Hoed af voor Obama,' schrijft de rechtse defensiespecialist Fred Kagan, die in Washington bekend staat als een neoconservatieve havik. De nieuwe strategie voor Afghanistan is volgens Kagan 'gutsy', moedig.

De Republikeinse commentator William Kristol is al even lyrisch over de troepenuitbreiding met 17.000 extra soldaten en vierduizend instructeurs, miljardeninvesteringen in hulp voor Afghanistan en Pakistan, en meer regionale diplomatie: 'All hail Obama!'

De reacties van links Amerika zijn terughoudender. De buitenlandcommentator Lesli Gelb toonde zich in een radio-interview sceptisch. ''Obama doet wat iedere nieuwe president met een hels probleem doet: meer doen, beter doen. Het probleem: dat werkt bijna nooit.''

Gelb had liever gezien dat Obama alvast de Amerikaanse aftocht had aangekondigd. Nog drie jaar zou Amerika alles moeten doen om de Afghanen te helpen hun land te stabiliseren. ''Daarna moeten de Afghanen het zelf overnemen,'' aldus Gelb.

De strijd tussen 'minimalisten' en 'maximalisten' is ook binnen de regering gevoerd. Vicepresident Joe Biden leidt het kamp dat sceptisch is over de vooruitgang die Amerika kan boeken in Afghanistan. Biden vreest een 'politiek en militair moeras', zo lekte uit. De speciale gezant voor Afghanistan en Pakistan, Richard Holbrooke, en de invloedrijke generaal David Petraeus hebben achter de schermen gevraagd om nog meer troepen.

De haviken gaan ervan uit dat over een paar maanden het besluit
valt nog eens ongeveer drieduizend soldaten extra te sturen. ''De enige weg is voorwaarts,'' aldus Kagan. Ook de rechtse krant Wall Street Journal roept Obama op om de komende jaren 'standvastig' te blijven.

De linkervleugel van de Democratische partij geeft Obama vooralsnog het voordeel van de twijfel, maar de onrust is groot. Vredesorganisaties roepen op het Witte Huis te bombarderen met mails en telefoontjes om te pleiten voor de terugtrekking van de troepen. De groep Peace Action vreest dat Afghanistan voor Obama wordt wat Vietnam was voor Kennedy.

Zelfs de voorstanders van de nieuwe strategie erkennen dat er geen garantie is voor succes. Obama meent dat Al Qaida alleen te verslaan is als Afghanistan en Pakistan veiliger worden en beter worden bestuurd. In Afghanistan moet de corruptie en drugshandel worden aangepakt. Pakistan moet orde op zaken stellen in het bergachtige grensgebied met Afghanistan.

'De doelen die Obama stelt, zijn eigenlijk dezelfde als die van Bush,' merkt buitenlandspecialist Peter Feaver op in het blad Foreign Affairs. (FRANK HENDRICKX)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden