Rechts protest in Baarsjes

AMSTERDAM - Een groep rechts-extremisten wil dat het oorlogsmonumentje in De Baarsjes direct wordt teruggeplaatst. Het monument, een wit kruis, werd tijdelijk weggehaald voor de bouw van de Westermoskee.De Nationalistische Volksbeweging heeft voor 22 september een demonstratie aangekondigd.

De Antifascistische Actie (AFA) is van plan een tegendemonstratie te houden. Volgens de AFA is de Nationalistische Volksbeweging een extreem racistische organisatie die tegen de multiculturele samenleving is, tegen de 'islamisering' en tegen de bouw van moskeeën.

De groep zou nauwe banden onderhouden met Blood and Honour, een gewelddadig internationaal opererend netwerk van neonazi's.

''De NVB misbruikt de verplaatsing van het oorlogsmonument als excuus om haar vreemdelingenhaat te komen zaaien,'' aldus de AFA.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Job Cohen hebben beide organisaties een vergunning gevraagd om te demonstreren. Die zal ook verleend worden. ''We hebben een dezer dagen een gesprek met de politie hoe we moeilijkheden kunnen voorkomen. We kunnen bijvoorbeeld de vergunningen zo verlenen dat de ene demonstratie op een andere datum plaatsvindt dan de andere. ''

Stadsdeel De Baarsjes vreest ongeregeldheden na knokpartijen bij eerdere confrontaties. Vandaag overlegt de politie met de gemeente over de demonstratie van de nationalisten. ''Wij zullen de bewoners inlichten en eventueel nazorg verlenen. Het moge duidelijk zijn dat we niet op zulke demonstraties zitten te wachten in De Baarsjes,'' aldus een woordvoerder van het stadsdeel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden