Rechts kan weer aan de slag

In de loop van de middag schoven de fractievoorzitters Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen alweer aan bij Opstelten. Foto ANP Beeld
In de loop van de middag schoven de fractievoorzitters Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen alweer aan bij Opstelten. Foto ANP

DEN HAAG - VVD, PVV en CDA kunnen weer verder met waar ze precies twee weken geleden gebleven waren: onderhandelen over een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogd zal worden door de PVV.

Informateur Herman Tjeenk Willink leverde maandagochtend zijn eindverslag in bij koningin Beatrix, die zijn advies opvolgde en VVD-voorzitter en oud-informateur Ivo Opstelten opnieuw benoemde tot informateur. In de loop van de middag schoven de fractievoorzitters Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen alweer aan bij Opstelten.

De kabinetsformatie is daarmee terug bij twee weken geleden. Nadat de onderhandelaars toen op maandag uit elkaar waren gegaan, vertelde CDA-Kamerlid Ab Klink zijn fractievoorzitter Maxime Verhagen over zijn grote bezwaren. Klink zette ze die nacht op papier en zijn brief leidde tot twee dagen diepe crisis in de CDA-fractie.

Die werd uiteindelijk bezworen, maar was voor Wilders reden er geen vertrouwen meer in te hebben. Hij stopte de onderhandelingen, maar bleek vorige week dinsdag weer bereid tot hervatting nadat Klink zijn Kamerlidmaatschap had opgegeven. Vervolgens was het aan Tjeenk Willink om een ordelijk verloop van de formatie weer mogelijk te maken. Wilders' speech in New York zaterdag gooide geen roet meer in het eten.

Tjeenk Willink stelde maandag dat de drie fractievoorzitters tegenover hem hadden aangegeven dat er een ''redelijke mate van zekerheid'' is dat ze slagen in hun onderhandelingen. Het drietal heeft geen nieuwe voorwaarden gesteld aan elkaar en ook geen extra garanties gevraagd.

De nieuwe informateur zou er volgens hem goed aan doen om bij de andere fractievoorzitters na te gaan of zij bereid zijn VVD en CDA te steunen op bepaalde punten van beleid waar de PVV afhaakt, bijvoorbeeld waar het gaat om de Europese Unie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden