Update

Rechts kabinet van de baan

Geert Wilders weigerde in te gaan op een verzoek van Mark Rutte om te onderhandelen over een rechtse coalitie. Foto ANP Beeld
Geert Wilders weigerde in te gaan op een verzoek van Mark Rutte om te onderhandelen over een rechtse coalitie. Foto ANP

DEN HAAG - Een rechts kabinet is definitief van tafel. PVV-leider Geert Wilders weigerde gisteren tijdens een debat in te gaan op een meermaals herhaald verzoek van VVD-leider Mark Rutte om toch samen te gaan onderhandelen om uiteindelijk een coalitie van VVD, PVV en CDA mogelijk te maken. Wilders wil daar alleen over praten als ook CDA-voorman Maxime Verhagen vanaf het begin aanschuift.

Die ziet echter 'principiële verschillen' met de PVV over de democratische rechtstaat. Het gaat dan om zaken als etnische registratie en de belasting op hoofddoekjes die de PVV voorstaat. Verhagen zei gisteren in een debat over de eerste ronde van de informatie dat hij wil dat VVD en PVV het daar eerst inhoudelijk over eens worden. ''Ik ben niet bereid dergelijke zaken uit te ruilen voor bijvoorbeeld de AOW-leeftijd", aldus Verhagen.

D66-leider Alexander Pechtold en fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks daagden Wilders vervolgens uit om 'pal voor de rechtstaat' te gaan staan om daarmee de inhoudelijke bezwaren van het CDA weg te nemen. Wilders reageerde hier niet op. Aan de rest van het door hemzelf aangevraagde debat nam hij niet meer deel.

Eerder in het debat stelde Wilders dat de anderhalf miljoen mensen die op zijn PVV hebben gestemd zijn 'afgeserveerd'. ''Er is geen seconde onderhandeld met de grootste winnaar. We zijn weggezet als een paria, een melaatse, een zwerver die men liever op de stoep laat staan." De linkse partijen deden Wilders betoog af als 'krokodillentranen'. Volgens hen heeft Wilders zelf de stekker uit het rechtse kabinet getrokken. ''U bent toch weggelopen?", aldus Halsema. PvdA-leider Job Cohen, voor wie het zijn eerste Kamerdebat was, stelde eveneens dat het de eigen keuze van Wilders was om niet alleen met Rutte over de vorming van een rechts kabinet te onderhandelen.

Rutte, die zich aanvankelijk door Wilders had laten overtuigen niet zonder het CDA te gaan onderhandelen, nodigde Wilders uit om alsnog aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. ''Als u een vent bent en echt een rechts kabinet wilt, dan gaat u nu in op mijn uitnodiging om gezamenlijk te onderhandelen." Wilders weigerde dat. Daarvoor had hij nog gesteld 'alles' te willen doen om te voorkomen dat de PvdA in het kabinet terecht komt. Rutte vergeleek Wilders daarom met een voetballer die op het veld ligt. ''U doet zielig terwijl u niet eens bent getackeld."

PvdA, D66 en GroenLinks zagen in het debat de bevestiging dat een rechts kabinet bij het vervolg van het formatieproces niet meer boven de markt blijft hangen. Zij hopen dat er nu snel onderhandeld kan worden over een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dit Paars-Plus heeft niet de voorkeur van de VVD, die meer ziet in een middencoalitie met PvdA en CDA. De informatie lag vanwege het Kamerdebat gisteren stil. Woensdag ontvangt de nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink nogmaals de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks om met hem de volgende stap te bespreken. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden