Column

Rechters

THEODOR HOLMAN

Dit is de week van het recht in Nederland. Hoe staat het met onze rechtstaat?

Minister Hirsch Ballin was betrokken bij het proces Wilders. (Bron: De Telegraaf, dinsdag 5 oktober.) Op het allerhoogste ministeriële niveau bemoeide men zich dus met een zaak tegen een verdachte - nota bene een collega in de Kamer.

Vervolgens wil de raadsheer van het Amsterdamse hof die de beschikking tegen Wilders heeft geschreven, gezellig eten met getuige-deskundige Hans Jansen om diens mening te beïnvloeden. (Bron: Hoei Boei, dinsdag 20 oktober.)
Hans Jansen: ''Af en toe deed mr Tom Schalken een poging vriendelijk tegen mij te zijn, en knoopte hij joviaal een goed gesprek aan. Steeds weer stuurde hij het gesprek naar het Wilders-proces. (...) Hij probeerde me te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing Wilders voor de rechtbank te slepen.''

Dan wenst de voorzitter van de rechtbank Jansen niet als getuige te horen, terwijl hij in de zaal zit Advocaat Moszkowicz wraakt - en krijgt gelijk.

We zien dan de hoogste rechters van Nederland op tv bij Nieuwsuur en Buitenhof. Dat is nog nooit gebeurd. De paniek is pijnlijk; de rechters zijn duidelijk niet gewend aan televisie. De president van de Hoge Raad laat zich zelfs kritisch uit over Wilders, over wie nog geprocedeerd moet worden.

En deze week laakte een adviseur-generaal van de Hoge Raad, Diederik Aben, de wraking van de Wildersrechtbank. Een bericht dat is gelekt. De zaak van Wilders kan nog bij de Hoge Raad terecht komen, maar dan weten we al wat de rechters oordelen.

Intussen blijkt het in Amsterdam haat en nijd. Spong bij de Wereldomroep: ''De wrakingsrechter Marcus en de door hem gewraakte rechter Jan Moors zijn woedend op elkaar. Er is sprake van een vete die alleen maar verder uit de hand dreigt te lopen.''

Nu stelt een lid van de Hoge Raad der Nederlanden, mr. Ernst Numann, in een - wederom gelekte - notitie dat de wrakingskamer een fout heeft gemaakt.

Concluderend: rechters hebben persoonlijke voorkeuren. Maar het systeem zegt dat ze onpartijdig moeten zijn. Onpartijdigheid bestaat niet.

Wie gaat er wat aan onze (hoogste) rechters doen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden