Rechters

THEODOR HOLMAN

De rechters die Wilders, zonder proces, al schuldig hebben verklaard, willen de rechtszaal gebruiken als forum voor het publieke debat.

Die rechters zijn: Mr Tom Schalken, Mr J.P Splint en Mr F.A. Hartsuiker. Het is bijzonder interessant om hun namen te googlen. Schalken blijkt ook publicist in NRC Handelsblad te zijn en schreef het stuk: 'Het OM verkeert in staat van ontbinding.' Dit is dus een rechter die, in de zaak Wilders, het Openbaar Ministerie gepasseerd heeft. Zijn stuk is één grote aanval op het OM.

Hij besluit met een oproep aan de minister om het OM 'te verplichten' na te denken over 'de meerwaarde van het OM'.

Schalke heeft er dus belang bij het OM een loer te draaien.

Daar zitten mensen die het 'uitdagender vinden met een eigen dienstauto in het vergadercircuit rond te rijden (...) dan dronken rijders op de zitting te vervolgen'. 'Het OM trok een veel te grote jas aan. (....) nooit een stevige leiding (...).' Keiharde verwijten. Leg je dat stuk naast de uitspraak van het hof, dan zie je dat Schalken over het hoofd van Wilders het OM een lesje wil leren.

Rechter Splint is een voorvechter van de multiculturele samenleving, hij is voorzitter van de stichting Folkloristisch Danstheater. Daar haten ze Wilders omdat die tegen subsidies aan dit soort verenigingen is.

Mr Hartsuiker is iemand met een beperkt inzicht over de vrijheid van meningsuiting.

Op internet zwerft een vonnis van hem waarin hij zegt over internet: 'De keerzijde is dat een ieder, zonder enige hinder of controle, teksten openbaar kan maken waardoor anderen onnodig gekwetst en gegriefd worden, terwijl met dit openbaar maken dergelijke uitlatingen geen te respecteren doelen worden gediend. Overschrijding van de grenzen van het aanvaardbare dient dan ook te worden bestraft.' Hij pleit voor censuur op internet.

Krijgt Wilders een eerlijk proces? Deze rechters zeggen dat de rechtszaal een forum is, maar praten niet met journalisten over hun beslissing. Zelf erkennen ze, via artikelen in de krant, dat ze de politiek proberen te beïnvloeden. Ze kunnen niet ontslagen worden.

Rechtstaat?

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden