Rechters stellen Hells Angels teleur

20 december 2007: Daniel Uneputty (M), president van het Amsterdamse chapter van de Hells Angels, wordt gefeliciteerd door leden van de Hells Angels bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk verklaard in het proces tegen 22 Hells Angels. De verdachte Angels stonden terecht voor het vormen van een criminele organisatie. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
20 december 2007: Daniel Uneputty (M), president van het Amsterdamse chapter van de Hells Angels, wordt gefeliciteerd door leden van de Hells Angels bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk verklaard in het proces tegen 22 Hells Angels. De verdachte Angels stonden terecht voor het vormen van een criminele organisatie. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - De Hells Angels zien het niet meer zitten in de Amsterdamse rechtbank. Het instituut dat de laatste jaren zo vaak in het voordeel van de motorclub beschikte, heeft afgedaan na de zaak-Yab Yum.

De rechtbank laat zich kennen als 'niet onafhankelijk' en gaat uit van 'valse verdachtmakingen' die in 'onbetrouwbare dossiers' van justitie zijn opgetekend. Het ging lang goed, maar nu schaadt ook de rechtbank de Hells Angels in hun 'persoonlijke levenssfeer', zo laten ze weten. De club wordt weer eens gestigmatiseerd als de een of andere criminele bende.

De rechtbank oordeelde deze week dat de gemeente Amsterdam terecht de vergunningen van luxebordeel Yab Yum heeft ingetrokken, vooral omdat de prominente Hells Angel Harrie Stoeltie daar een stevige vinger in de pap had. Andere Hells Angels stonden aan de deur.

Het gevaar dreigt dat de vergunningen voor het bordeel worden misbruikt voor criminele activiteiten. Te denken valt aan chantage van klanten, oordeelt de rechtbank.

Haar redenering dat Stoeltie en de andere Hells Angels voor dat risico op misdrijven zorgen, baseert de rechtbank niet alleen op, pakweg, oude veroordelingen. Ook het omvangrijke strafdossier uit de zaak 'Acroniem' wegen de rechters mee.

Daarin beschuldigt justitie de Angels van een lange reeks misdrijven.

Dat de rechters die hele strafzaak vorig jaar van tafel veegden na blunders van justitie, telt in de kwestie rond Yab Yum niet. Evenmin maakt het uit dat de rechtbank volledig in het voordeel van de Hells Angels heeft geoordeeld in de grote civiele zaak waarin justitie vergeefs poogde de motorclub te laten verbieden als 'criminele organisatie'.

Dat die rechtszaken strandden, 'acht de rechtbank' die zich nu heeft gebogen over de zaak Yab Yum, 'voor de hier aan de orde zijnde toets niet doorslaggevend'. In de civiele zaak hebben de rechters bovendien vastgesteld dat er wel degelijk aanwijzingen zijn dat de Hells Angels zich schuldig hebben gemaakt 'aan gedragingen die aanleiding konden zijn voor strafvervolging'.

Dat die strafvervolging op niets uitliep, telt in deze zaak niet: aanwijzingen zijn op zich al genoeg.

De Hells Angels kunnen er met hun pet niet bij. Hun reactie, per email: ''Het optreden in Yab Yum door leden van de Club heeft nimmer tot enige klacht van wie dan ook geleid.'' De Angels deden er nooit iets strafbaars, degenen die de bewaking van het bordeel verzorgden, zijn 'gescreend op criminele antecedenten' en hadden keurig hun 'bewakingspasjes'.

Dat de rechtbank de Yab Yum nu sluit vanwege de betrokkenheid van de Hells Angels, moet wel zijn ingegeven door partijdigheid.

''De rechtbank heeft zich niet onafhankelijk getoond van het gemeentebestuur en heeft geen afstand genomen van het gebruik door de gemeente van de valse verdachtmakingen van het openbaar ministerie,'' schrijven de Hells Angels. ''De rechtbank heeft, gebruikmakend van een onbetrouwbaar strafdossier en zonder dat de Hells Angels zich hebben kunnen verweren, zich mede schuldig gemaakt aan de valse beeldvorming rond de club. Leden van de club worden daardoor ernstig beschadigd in het economisch verkeer, in hun persoonlijke levenssfeer en in hun recht zich te verenigen en te vergaderen.'' Was getekend: de Hells Angels, teleurgesteld in de rechtsstaat. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden