Rechters moeten jaarlijks op functioneringsgesprek

Rechters moeten jaarlijks op functioneringsgesprek. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Justitie vandaag tijdens een overleg met de Tweede Kamer gezegd.

ANP/Redactie
Rechters in de vastgoedfraudezaak Klimop. © ANP Beeld
Rechters in de vastgoedfraudezaak Klimop. © ANP

Opstelten is in gesprek met de juridische sector over nieuwe maatregelen tegen slecht-functionerende rechters. Als ze hun werk verzuimen, kan salaris ingehouden worden. Bij ruzie met collega's kunnen ze worden overgeplaatst naar een ander gerecht. Opstelten had al eerder aangekondigd met nieuwe maatregelen te komen omdat een rechter nu alleen maar een schriftelijke waarschuwing kan krijgen of de laan worden uitgestuurd.

De PVV kwam eerder over dit onderwerp in opspraak, omdat fractieleider Geert Wilders had opgeroepen rechters die te mild straften te ontslaan. Later kwam de partij daar op terug. Wel moeten rechters om de paar jaar beoordeeld worden op hun functioneren, zei PVV-Kamerlid Lilian Helder vandaag.

Fout standpunt
Wilders had eerder gezegd dat rechters die te slap straffen maar wat anders moeten gaan doen, maar dat noemde Helder een 'fout standpunt' omdat de regering geen rechters mag ontslaan die niet streng genoeg straffen.

Maar ze vindt wel dat rechters net als andere werknemers een beoordeling moeten krijgen. Dit kan gebeuren door een college dat door de rechterlijke macht is ingesteld. Op vragen van collega-Kamerleden of zij nu het officiële PVV-standpunt uitdraagt, antwoordde Helder bevestigend, al begeeft ze zich naar eigen zeggen mogelijk wel op glad ijs.

Loopbaan
De PVV is erop tegen dat rechters voor het leven worden benoemd, maar de meerderheid van de Tweede Kamer wil daar wel aan vasthouden om te voorkomen dat rechters in hun afweging rekening gaan houden met hun loopbaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden