Rechters mijden 'togaboot' tijdens Canal Parade

Met hun 'togaboot' varen advocaten 6 augustus voor het eerst mee met de Canal Parade van de Gay Pride. Het plan was mét rechters en officieren van justitie voor homorechten op te komen. In toga, met een kekke roze bef. Maar de rechtbanken en justitie reageerden allerminst enthousiast.

De Canal Parade tijdens de Gay Pride Beeld anp

Waar politie, leger en vele instanties jaarlijks meevaren in de botenparade, ontbraken drie belangrijke hoeders van de mensenrechten, bedachten de Amsterdamse advocaten Veerle Hammerstein en Eric Steller.

"Vreemd. De Gay Pride gaat over rechten en vrijheden," zegt Hammerstein. "Rechters, officieren van justitie en advocaten zijn bij uitstek partijen die daarover waken, maar wij waren nergens te bekennen."

Een half jaar geleden ontstond het idee voor de togaboot. "We zouden alle togadragers uitnodigen. Hoewel we alleen een tekening hadden, geen fancy, flashy presentatie, werden we half februari geselecteerd," zegt Hammerstein.

Met (digitale) uitnodigingen begonnen de advocaten te werven. Uit de advocatuur meldden zich een heleboel enthousiastelingen, maar geen officieren van justitie en geen rechters. Via contacten in de rechtspraak en bij justitie stuitten de raadslieden bij enkelingen wel op enthousiasme, maar daar bleef het bij.

Verbazing
Hammerstein: "Het bleef angstvallig stil. We hoorden dat ons plan in het Openbaar Ministerie en de rechtspraak tot in de hoogste torens is besproken - en afgewezen. Werknemers kregen het advies niet mee te doen."

De redenen waarover Hammerstein en Steller hoorden, verbaasden hen. "Aan de ene kant wil men niet in toga feesten. Prima. Als rechters niet willen hossen met een biertje is dat tot daar aan toe. Ze kunnen toch ook frisdrank nemen? Aan de andere kant hoorden we dat het niet de bedoeling is dat officieren van justitie en rechters met advocáten feesten."

Dat begrijpen de initiatiefnemers minder goed. "In zeventig landen zijn homo's nog steeds strafbaar. Over die mensenrechtenkwestie gaan onze drie beroepsgroepen toch bij uitstek? Het OM neemt in de zittingszaal duidelijk stelling tegen geweld tegen homo's. Heel jammer dat dit dan niet kan op een feestdag die daar juist voor bedoeld is. Nota bene in Amsterdam!"

Geen verbod
Evert Boerstra, woordvoerder van het Amsterdamse OM, bevestigt dat de leiding van het parket niet stond te springen om mee te varen. "Het is officieren niet verboden op die boot te staan. Zo hard is het niet. Wel is geen ruchtbaarheid aan het initiatief gegeven via ons intranet. Het OM wil zich neutraal opstellen tegenover manifestaties."

De Amsterdamse rechtbank heeft de uitnodiging voor de togaboot ook niet intern verspreid. Woordvoerder Ton van den Brandt: "Dat is ook niet onze taak. Het lijkt me stug dat rechters deelname is verboden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden