Rechter zet streep door hotel Heineken Hoek

De bestuursrechter heeft een stokje gestoken voor de bouwplannen van een hotel in de Heineken Hoek op het Leidseplein. De gemeente moet de vergunningen opnieuw beoordelen.

Het Parool
Artist impression van de nieuwe Heineken Hoek Beeld MSVA Architecten
Artist impression van de nieuwe Heineken HoekBeeld MSVA Architecten

Als het aan eigenaar Caransa en brouwer Heineken ligt, wordt het Grand Café aan het Leidseplein een hotel van zes verdiepingen. Het oude gebouw zou gesloopt worden - inclusief de twee iconische lichtgevende glazen op het dak - en daarvoor in de plaats zou een nieuw gebouw met glazen gevel terugkomen.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) tekende protest aan. Volgens de vereniging had de bouwvergunning nooit afgegeven mogen worden. Het ontwerp van het nieuwe hotel zou 'stedenbouwkundig niet inpasbaar' zijn. VVAB tekende beroep aan bij de Amsterdamse rechtbank.

Gebreken
De rechtbank laat dinsdag weten VVAB voor een groot deel in het gelijk te stellen. De vergunningen en de manier waarop deze zijn verleend vertonen volgens de rechter meerdere gebreken.

Ten eerste had de sloopvergunning niet afgegeven mogen worden, oordeelt de rechtbank. Het gevolg van een sloopvergunning zonder bouwvergunning kan zijn dat er voor lange tijd een groot gat in het straatbeeld ontstaat.

Hotelstop
Ook de bouwvergunning is niet correct. Het college heeft zich volgens de rechter niet aan het eigen hotelbeleid gehouden. Volgens de hotelstop geldt in het grootste gedeelte van de stad een 'nee, tenzij'-beleid. Dat houdt in dat er op deze plekken geen nieuwe hotels bij zullen komen, tenzij het om een 'innovatief concept' gaat.

Zoals de gemeente het formuleert: als het écht iets toevoegt aan een straat of buurt, een duurzaam project is en meer biedt dan een overnachting. Volgens de rechtbank heeft het college in het geval van de Heineken Hoek niet goed genoeg uitgelegd waarom de plannen geen afbreuk doen aan dat streven.

Lees ook: Niet of wel een hotel? Dezelfde regels pakken steeds anders uit en Gemeente naar Raad van State om Soho Hotel in Bungehuis

null Beeld MVSA Architecten
Beeld MVSA Architecten

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden