Rechter: zes weken cel voor vernieler HaCarmel

De Syriër Saleh A. (29) die in december 2017 de ruiten van het koosjere restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg vernielde en de Israëlische vlag stal, kreeg woensdag een onvoorwaardelijke celstraf van zes weken opgelegd. De cel hoeft hij niet in want hij heeft al 52 dagen in voorarrest gezeten.

Hanneloes Pen
null Beeld anp
Beeld anp

De rechter legde hem tevens een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken op. A., die verminderd toerekeningsvatbaar is, krijgt een meld- en behandelplicht en moet worden opgenomen in een instelling voor begeleid wonen. Hij krijgt een locatieverbod voor twee jaar voor de horecazaken van HaCarmel en de Kastelenstraat in Buitenveldert. Hij moet tevens de schade van het restaurant vergoeden.

Tegen A. zei de rechter: “U was boos op Trump die de ambassade zei te verhuizen naar Jerusalem, als hoofdstad van Israël en ging schreeuwend tekeer bij de vernieling van het koosjere restaurant. U heeft veel mensen bang gemaakt en angst gezaaid bij de restauranteigenaren, andere Joodse ondernemers en de mensen die u tijdens de vernieling wilden tegengehouden. Dit soort acties zijn ontwrichtend voor de samenleving. De rechtbank maakt zich zorgen dat u dit opnieuw gaat doen.”

Instabiel

De man had bij de vernieling een Palestijnse sjaal voor zijn gezicht gedaan. Hij nam de Israëlische vlag uit het restaurant mee naar buiten en riep ‘Allahu akbar’ en ‘Free Palestina’. Op de zitting zei hij spijt te hebben van zijn daad. “Ik was heel bezorgd over de ontwikkelingen in mijn land,” zei A.

“Wat hebben die mensen van het restaurant ermee te maken?” vroeg de rechter. A., een schriel mannetje met petje en hoody: “Ik was opgewonden en dacht: ‘Ik doe iets’. Mijn persoonlijke omstandigheden zijn niet in orde. Ik moet alles eerst in orde maken. Ik heb inmiddels een zoon gekregen.”

De man, die door een psycholoog en psychiater is onderzocht, wordt omschreven als instabiel, emotioneel belast en kwetsbaar. Hij heeft een posttraumatische stressstoornis, een licht verstandelijke beperking, moeilijke karaktertrekken en gebruikt veel cannabis.

Palestijnse conflict

“Hij heeft een preoccupatie met het Israëlische en Palestijnse conflict. Het neemt hem uren per dag in beslag. Het is mogelijk dat hij opnieuw in actie komt,” zei het OM. Bewijzen voor terreur zijn niet gevonden, ook niet bij de huiszoeking.

De man, wiens vader en broer in de oorlog zijn overleden, sloot zich in 2008 aan bij een Palestijnse bevrijdingsbeweging. Hij zat in Syrië vast in een vluchtelingenkamp dat werd aangevallen door IS en al-Nusra, en greep tijdens die aanval ook naar de wapens. Hij vluchtte naar Europa en kwam in 2014 in Nederland aan.

A., vader van een zoontje en een dochter, die inmiddels is overleden, heeft problemen met zijn ex-vrouw. De reclassering vermoedt dat A. trauma’s heeft opgelopen en last heeft van wanen.

Volgens advocaat Herman Loonstein van restauranteigenaren Sami en Daniel Bar-on was A. betrokken bij een spraakmakende Europese conferentie in Rotterdam waarbij ook leden van Hamas aanwezig waren. A. bleek al voor zijn daad bekend te zijn bij het Meldpunt radicalisering. Hij werd echter doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg.

De vlag, het symbool

A.’s advocaat Willem van Vliet betoogde dat zijn cliënt geen “keiharde terrorist” of antisemiet is. “Hij zit achter de gordijnen en is bang dat men hem ziet als Syriëganger. Maar hij heeft in het vluchtelingenkamp juist gevochten tegen IS.”

De dag van de vernieling was hij totaal doorgeslagen, aldus Van Vliet. Hij wilde aandacht voor de Palestijnse situatie vragen. “Hij heeft niets tegen het Joodse geloof. Hij zei zelf: ‘We hebben geen hekel aan Joden maar aan het Israëlische leger.’ Het ging mijn cliënt duidelijk om de vlag, het symbool van de staat Israël.”

Over zijn recidive zegt Van Vliet: “Het erkennen van Jerusalem als hoofdstad van Israël door Trump triggerde hem. Zoiets heftigs voor hem gebeurt niet snel weer.”

Loonstein verzocht om een vergoeding van 20.000 euro voor de opgelopen materiële schade. De Syriër zei daarop: “Ik heb geen geld op zak. Ze hebben van mij ook niets meer te vrezen. Dus: Zand erover, klaar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden