Rechter wijst Fortisclaim af

Rechtbank: 'Wouter Bos heeft beleggers niet misleid'. Foto ANP

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft de claims tegen de staat van een aantal beleggers in Fortis afgewezen. Het ministerie van Financiën valt niet te verwijten dat de beleggers schade hebben geleden.

De zaak heeft betrekking op de redding en uiteindelijke nationalisatie vorig jaar van delen van het beursgenoteerde Fortis. Na de bekendmaking van de reddingsacties kelderde de waarde van de Fortisaandelen. Beleggers stellen dat de staat, in de persoon van minister Wouter Bos van Financiën, heeft gesuggereerd dat het veilig was om geld in Fortis te steken, terwijl hij wist dat dit niet zo was.

Verder had Bos de markt op de hoogte moeten brengen van zijn plannen delen van het concern te nationaliseren. De rechtbank deelde deze stellingen niet. Volgens de rechter is er geen bewijs dat de minister beleggers bewust op het verkeerde been heeft gezet.

De rechter toonde begrip voor het besluit de onderhandelingen over nationalisatie geheim te houden. Als deze publiek waren geworden, had dit schadelijke effecten kunnen hebben. Bijvoorbeeld omdat dit spaarders zou hebben kunnen aanzetten geld bij de banken weg te halen.

Onafhankelijk van deze zaken in Den Haag hebben de Vereniging van Effectenbezitters en de stichting FortisEffect procedures lopen bij de rechtbank in Amsterdam. Vorige maand werd een verzoek voor een voorlopig getuigenverhoor door FortisEffect door deze rechter toegewezen.

Advocaat Adriaan de Gier van FortisEffect zei in een reactie teleurgesteld te zijn over de uitspraak. ''Het is toch niet leuk. Ik hoop dat er goed genoeg is geprocedeerd. De redenering van de rechtbank is onjuist en onbegrijpelijk.'' Hij voegde eraan toe dat verschillende rechters vaak tot verschillende uitspraken komen. ''In onze beschikking staat dat de rechtbank Amsterdam van oordeel is dat niet uitgesloten is dat er wel sprake was van onrechtmatigheid.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden