Nieuws

Rechter: verpleeghuis Purmerend mag familie weren na corona-uitbraak

Een verpleeghuis in Purmerend besloot in december de deuren te sluiten na een grote corona-uitbraak. Familieleden van een van de bewoners vochten die beslissing aan in een kort geding, maar kregen ongelijk van de rechter.

Het Parool
null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Dat het Purmerendse verpleeghuis keihard is geraakt door de uitbraak, is zacht uitgedrukt: 45 van de 50 bewoners raakten besmet, 8 zijn er overleden. Ook liepen 46 personeelsleden het virus op, van wie één nog in het ziekenhuis ligt.

De leiding van het verpleeghuis, onderdeel van een organisatie met nog twee vestigingen in Purmerend, gooide de boel op slot vanwege de uitbraak. Bezoek was alleen toegestaan als een bewoner zich ‘in de laatste levensfase’ bevond. Tot die rigoureuze maatregel werd niet alleen besloten om de bewoners te beschermen. Het doel was ook om een volgende uitbraak te voorkomen: de leiding van het verpleeghuis wist namelijk niet hoe deze, ondanks alle voorzorgsmaatregelen heeft kunnen plaatsvinden.

Recht op ‘family life

Familieleden van een van de bewoners waren het echter niet eens met de sluiting. Zij achtten persoonlijk contact noodzakelijk en beriepen zich op het in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens vastgelegde recht op ‘family life’, de eerbiediging van het gezinsleven.

Bovendien, zo stelde de familie, kon zonder bezoekrecht niet worden gecontroleerd of de bewoners de juiste zorg ontvingen. Ook zou een van de familieleden binnenkort worden gevaccineerd – zij zou daarna geen verhoogd risico meer vormen voor de bewoners.

Maatwerk

De rechter oordeelt nu echter dat de deuren van het verpleeghuis gesloten mogen blijven. Het recht op gezinsleven mag worden beperkt indien ‘de gezondheid, rechten of vrijheden’ van anderen in het geding zijn. Het verpleeghuis heeft bovendien ‘maatwerk toegepast’, oordeelt de rechter: de twee andere vestigingen bleven wel open en er is continu contact geweest met de huisarts en de GGD.

Tot slot beredeneert de rechter dat als de familie, die de zaak heeft aangespannen, zou worden toegelaten, iedereen welkom is. Dat zou tot drukte leiden in het verpleeghuis, met alle risico’s van dien. Ook de op handen zijnde inenting of een ontmoeting in de buitenlucht vormen volgens de rechter geen oplossing: er bestaat nog dusdanig veel onzekerheid over hoe mensen worden besmet, dat verspreiding van het virus niet kan worden uitgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden