Rechter verbiedt stakingen bij KLM, FNV gaat in beroep

Grondpersoneel van KLM mag in ieder geval tot en met 4 september niet staken. De kortgedingrechter in Haarlem oordeelde donderdag dat het voor vakbond FNV tot en met die datum verboden is om een staking op touw te zetten. De bond kondigde direct een hoger beroep aan.

ANP; Bewerkt door Redactie
Werknemers van KLM delen flyers uit aan reizigers op Schiphol. Beeld anp
Werknemers van KLM delen flyers uit aan reizigers op Schiphol.Beeld anp

De rechter wees onder meer op de huidige vakantiedrukte op de luchthaven en de aanhoudende terreurdreiging als reden om acties voorlopig te verbieden. "De beperking aan het recht op collectieve actie in dit geval is maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk," aldus de rechter.

Ook valt in het vonnis te lezen dat het aannemelijk is dat de schade van eventuele acties juist door de huidige vakantiedrukte erg hoog zou zijn. Daarvan zouden veel passagiers de dupe zijn. Ook wees de rechter op het 'na-ijleffect' van recente problemen bij de bagageafhandeling op Schiphol.

Onderhandelaar Zakaria Boufangacha namens FNV Luchtvaart over de uitspraak: "Onbegrijpelijk. De Haarlemmermeerse driehoek gaat over de veiligheid en heeft ons nog nooit verboden actie te voeren. In voorbereiding op acties nemen we het aspect veiligheid altijd mee. De gevolgen moeten per werkonderbreking worden afgewogen en niet bij voorhand verboden worden voor de komende maand." Wanneer het beroep plaats gaat vinden is nog niet duidelijk.

Overhoop
Vorige week werden acties van de bond op het laatste moment afgeblazen. Grondmedewerkers van KLM zouden anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen afhandelen, waardoor waarschijnlijk tientallen vluchten vertraging zouden oplopen. KLM stapte daarop naar de rechter, die acties op dat moment voor een week verbood.

De FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. KLM wil nog altijd in gesprek en hoopt FNV voor 4 september te overtuigen.

Lees ook: Lukt het FNV en KLM om hun cao-ruzie bij te leggen? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden