Rechter verbiedt staking openbaar vervoer in regio rond Schiphol

Er mag dinsdag 28 mei niet gestaakt worden rond Schiphol. De luchthaven moet bereikbaar blijven met het openbaar vervoer, besloot de rechter in een door Schiphol aangespannen kort geding.

Schiphol was bang voor de openbare orde als reizigers niet met de trein naar het vliegveld kunnen komen of dat kunnen verlaten.

De rechter heeft nu besloten dat er dinsdag tussen 05.00 uur en 21.00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa rijden. De treinen stoppen ook op de stations Lelylaan en Sloterdijk.

De NS noemt de dienstregeling een ‘minimale noodpendel’. Het vervoerbedrijf waarschuwt dat de pendel beslist niet voldoende is voor normale reizigersaantallen en “specifiek bedoeld is voor noodzakelijke Schipholreizen”.

Hoe de nooddienstregeling rond Schiphol eruit komt te zien, gaat de NS nog uitzoeken. In de tussentijd blijft het advies voor reizigers om dinsdag niet de trein te nemen, omdat er landelijk zeer beperkt tot geen treinen zullen rijden.

Schiphol

De rechter oordeelde dat reizigers op de luchthaven onmogelijk alleen via de weg naar en van Schiphol kunnen reizen. Door de staking wordt er al meer drukte verwacht op de weg. Bovendien is er een gerede kans dat Schiphol Plaza te druk wordt als er te veel reizigers op de luchthaven zijn die niet weg kunnen.

Daarom gaat Schiphol tijdens de staking extra medewerkers inzetten, onder wie kantoorpersoneel, om de drukte op te vangen. Volgens topman Dick Benschop moeten reizigers er nog steeds rekening mee houden dat door het beperkte verkeer en de drukte op de wegen Schiphol slecht bereikbaar is.

“Samen met alle betrokken partijen bereiden we ons voor en werken we aan aanvullende operationele maatregelen om de te verwachten drukte zo goed mogelijk op te vangen.” De gemeente Haarlemmermeer en Schiphol zorgen voor extra verkeersregelaars.

Vakbonden

Vakbond FNV heeft een dubbel gevoel overgehouden aan het verbod van de rechter. Aan de ene kant is het teleurstellend dat het stakingsrecht is ingeperkt, aan de andere kant is de bond wel blij dat de rest van de landelijke staking door mag gaan, liet bondsbestuurder Henri Janssen weten.

De bonden gaan nu in gesprek met NS over de benodigde hoeveelheden mensen voor de door de rechter opgelegde kwartiersdienstregeling. “Het is aan de werkgever om mensen aan te wijzen”, aldus Janssen. Volgens hem gaan de bonden geen mensen aanwijzen. “We zullen hooguit zeggen: er ligt een dienstorder van je werkgever, daar moet je je aan houden.”

Ook vakbond CNV heeft gemengde gevoelens. “De staking in het ov dinsdag is nog steeds de grootste die ons land in tientallen jaren heeft gekend. Maar als vakbonden moeten we ook toestaan dat de staking wordt gebroken”, zegt bestuurder Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen. “Het lijkt alsof vakbonden stakingskracht inleveren en dat zal koren op de molen zijn van juristen in toekomstige stakingen.”

Kort geding

Het kort geding dat Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer aanspanden en zondag om 10.00 van start ging, werd lang uitgesteld. De partijen wilden overleggen met elkaar om er eventueel zelf uit te komen. Na anderhalf uur lieten de partijen via de rechter weten voldoende voortgang te hebben geboekt om verder te onderhandelen. Daar werd nog enkele uren voor uitgetrokken.

Dat liep uiteindelijk toch stuk. De rechter heeft daarna een vonnis gewezen en dus geoordeeld dat de geplande staking moet worden aangepast.

Een eerder overleg tussen de verschillende partijen over de landelijke stakingsdag leidde niet tot een oplossing. Schiphol eiste toen ook al dat de luchthaven bereikbaar zou blijven tijdens de landelijke staking op dinsdag 28 mei. De staking zou allerlei risico’s voor de veiligheid opleveren.

De bonden willen met de landelijke staking een beter pensioenstelsel afdwingen. Ze willen onder meer dat de pensioenleeftijd wordt bevroren op 66 jaar.

Het is nog niet bekend hoe groot de actie daadwerkelijk wordt. De NS voorspelt grote problemen op het spoor en adviseert reizigers om dinsdag niet met de trein te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden