Update

Rechter verbiedt staking grondpersoneel KLM

De aangekondigde actie van grondpersoneel bij KLM moet van de kortgedingrechter in Haarlem worden afgeblazen.

door: ANP
Het grondpersoneel van KLM voert actie voor een betere cao Beeld anp
Het grondpersoneel van KLM voert actie voor een betere caoBeeld anp

FNV had eerder aangekondigd dat grondmedewerkers van KLM woensdagavond anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen zouden afhandelen. Hierdoor zouden waarschijnlijk tientallen vluchten vertraging oplopen.

KLM liet het daar niet bij zitten en stapte naar de rechter. Ook Schiphol maakte bezwaar tegen de staking, onder meer omdat daardoor mogelijk duizenden passagiers op de luchthaven zouden stranden.

De vakbond ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. KLM wil graag weer in gesprek, maar FNV is daar alleen toe bereid als de maatschappij met betere voorstellen komt.

Tevreden
Volgens een woordvoerster van KLM heeft de rechter tijdens de zitting woensdagmiddag nog geprobeerd om de bond weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Die poging liep echter op niets uit.

KLM is tevreden. "We zijn blij dat onze passagiers en ook onze medewerkers niet de dupe worden," reageert het bedrijf. "Bovendien zou deze actie een schade van 3 tot 4 miljoen euro opleveren voor KLM.''

FNV is overigens de enige bond die dwarsligt bij de cao voor het grondpersoneel. Het aanbod dat KLM op tafel heeft gelegd wordt door de andere vier bonden wel aan hun leden voorgelegd.

Teleurgesteld
FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha is "teleurgesteld en boos'', aangezien hij het gevoel heeft dat de rechter het stakingsrecht van de bond miskent. De vakbondsman gaat komende dagen met de eigen achterban overleggen.

De strijd tegen verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden wil Boufangacha allerminst opgeven. "Wij blijven vastberaden om KLM te dwingen om weer te investeren in zijn personeel."

FNV is overigens de enige bond die dwarsligt bij de cao voor het grondpersoneel. Het aanbod dat KLM op tafel heeft gelegd wordt door de andere vier bonden wel aan hun leden voorgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden