Update

Rechter verbiedt sloop voor UvA

Boven het omstreden terrein nu, onder het beeld dat de Universiteit van Amsterdam voor ogen had. Foto UvA

De komst van een nieuwe universiteitsbibliotheek op het Binnengasthuisterrein van de UvA lijkt verder weg dan ooit. De monumentenvergunning die het stadsdeel heeft afgegeven aan de UvA, is ten onrechte verstrekt, oordeelt de rechter.

Het is nu de vraag of de bibliotheek überhaupt nog in het huidige Crea 2' op het binnengasthuisterrein komt. Het stadsdeel en de UvA beraden zich nog of ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

In haar plannen wil de universiteit de negentiende-eeuwse rijksmonumenten de Tweede Chirurgische Kliniek en een gedeelte van het zusterhuis op het Binnengasthuisterrein slopen, om een nieuwe bibliotheek te bouwen ter vervolmaking van de Letterencampus. Een belangrijke schakel in de procedure is de monumentenvergunning, waarmee het stadsdeel al dan niet toestemming geeft een monument te wijzigen of te slopen.

Die vergunning kreeg de UvA in januari 2009, tot groot ongenoegen van omwonenden en belangenverenigingen, waaronder de Bond Heemschut en de Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). In mei vorig jaar kwam het tot een rechtszaak met het stadsdeel en de UvA enerzijds, en de belangenverenigingen anderzijds.

Nu oordeelt de rechter dat de vergunning niet had mogen worden verstrekt. In zijn besluit zette het stadsdeel het belang van de UvA 'uitvoerig' uiteen, terwijl het belang van de twee rijksmonumenten en het 'ernstig bezwaar' van het rijk weinig worden toegelicht. Ook zet de rechter vraagtekens bij een advies van de monumentencommissie uit september 2008, waarin ze bezwaar maakt tegen de sloop, maar de beslissing van het dagelijkse bestuur zegt te respecteren.

De rechter meent dat alternatieve locaties mogelijk te snel zijn afgeschoten. Zo zou het ABN Amro-gebouw in de Vijzelstraat een 'geschikt alternatief' zijn, hoewel de UvA het destijds op 'principiële en praktische gronden' afwees.

Al tien jaar sleept de zaak zich voort. De rechter vraagt zich ook af waarom in de tussentijd geen onderzoek gedaan is naar de digitalisering van de bibliotheek; een deel van de boeken zou wellicht elders opgeslagen kunnen worden, waardoor de nieuwe bibliotheek past binnen de huidige panden. (MEREL STRAATHOF)

De beslissing van de rechtbank

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden