Rechter verbiedt politieacties cybertop

De politie mag morgen geen actie voeren tijdens de internationale cyberconferentie in Den Haag. Dat heeft de rechter vandaag besloten in een kort geding dat de korpsleiding en de Staat hadden aangespannen tegen de politiebonden.

Redactie
Een grote groep politiemensen hield vorige week op het Malieveld een protestmanifestatie om een betere cao af te dwingen. Beeld anp
Een grote groep politiemensen hield vorige week op het Malieveld een protestmanifestatie om een betere cao af te dwingen.Beeld anp

De bonden, die actievoeren voor een betere cao, moeten hun oproep intrekken, oordeelde de rechter. Ze moeten aan hun leden bekendmaken dat de acties onrechtmatig zijn en dat het niet is toegestaan om ze te laten doorgaan, aldus een rechtbankwoordvoerster.

'Een verbod is een zwaar middel', reageert Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. Hij zegt teleurgesteld te zijn, 'maar we zullen de uitspraak van de rechter respecteren'. De bonden maken binnenkort nieuwe acties bekend, 'want we blijven strijden voor een goede cao.'

De politie is tevreden met de uitspraak. 'We hebben veel begrip voor de acties, maar we trekken de grens daar waar de veiligheid echt in het geding komt', reageert een woordvoerder.

Veiligheid in het geding
De advocaten van de Staat en de korpsleiding betoogden gisteren voor de rechter dat de nationale veiligheid in het geding zou komen als de acties zouden doorgaan. Voor de top worden ongeveer duizend politiemensen ingezet. Die zijn allemaal gescreend en geïnstrueerd over hun specifieke rol.

De vakbonden stelden gisteren dat de veiligheid wel gegarandeerd zou zijn tijdens hun acties, maar dat hinder niet uit te sluiten zou zijn. 'Het is ook een drukmiddel voor de werkgever om over de brug te komen', zei de advocaat van de bonden hierover. Het programma op het laatste moment overhoop gooien vonden de bonden 'vervelend voor congresgangers, maar wel doenlijk.'

De opzet van de acties was dat politiepersoneel morgen tijdens de internationale cybertop in Den Haag twee keer het werk neer zou leggen om naar vakbondsbijeenkomsten te gaan, een keer 's ochtends en een keer aan het einde van de dag, telkens voor twee uur.

Hoogwaardigheidsbekleders
Die internationale bijeenkomst over cybercrime wordt morgen en overmorgen gehouden in Den Haag. Daarbij zullen veel buitenlandse ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn, onder wie EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Ook bedrijven als Facebook en Microsoft, organisaties als Bits of Freedom en Human Rights Watch en internationale organen als Europol, Interpol en de Wereldhandelsorganisatie doen mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden