Update

Rechter verbiedt pedoclub Martijn

De rechtbank in Assen heeft vandaag pedofielenvereniging Martijn verboden. De club is direct ontbonden. Een zogeheten vereffenaar gaat met de afwikkeling van diverse zaken aan de slag. De bedoeling is dat de website van de vereniging op korte termijn op zwart gaat, maar deze was vanochtend nog gewoon in de lucht. Het vonnis is een unicum: niet eerder werd via de civiele rechter een vereniging verboden verklaard.

Ad van den Berg, de veroordeelde voorzitter van pedovereniging Martijn. Beeld ANP
Ad van den Berg, de veroordeelde voorzitter van pedovereniging Martijn.Beeld ANP

Wat de vereniging, opgericht in 1982, doet, zegt en uitdraagt over seks tussen volwassenen en kinderen is volgens de rechtbank in strijd met de algemeen aanvaarde normen en waarden die in de Nederlandse samenleving gelden. Voor de leden streeft Martijn seksueel contact met kinderen na. 'Dat druist in tegen de rechtsorde en daarmee tasten ze de integriteit van kinderen aan', aldus de rechtbank. De Nederlandse rechtsstaat hoort daar geen ruimte aan te bieden.

De civiele zaak was aangespannen door het Openbaar Ministerie, dat eerder concludeerde dat een strafrechtelijke aanpak van de vereniging geen haalbare kaart was. Het OM toonde zich vandaag verheugd en wil voortvarend aan de slag met de concrete ontbinding. Martijn heeft drie maanden de tijd om hoger beroep in te stellen. Zo'n beroepsprocedure heeft echter geen opschortende werking van wat de rechter woensdag heeft bepaald.

Herhaling van geschiedenis
Volgens persrechter Wiebe Claus staat het de leden van Martijn vrij een nieuwe vereniging op te richten, maar dan zit de kans erin dat de geschiedenis zich herhaalt: het OM kan dan opnieuw een verbod vragen en de rechter kan opnieuw verbieden. Letselschadespecialist Yme Drost, die eerder strafvervolging van Martijn probeerde te bewerkstelligen, ziet dat iets anders: als de vereniging lijkt op Martijn, kunnen de leden het volgens hem wel schudden. 'Het OM kan door deze uitspraak soortgelijke verenigingen, bijvoorbeeld onder de naam Joost, strafrechtelijk aanpakken als criminele organisatie', aldus Drost.
Diverse politici hebben woensdag opgetogen gereageerd over het uitgesproken verbod, maar hebben ook hun zorg geuit over mogelijke ondergrondse activiteiten als gevolg.

Marthijn Uittenboogaard, gewezen voorzitter van Martijn, zei dat vandaag 'een zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting en voor de rechtsstaat' was. Het ontbonden bestuur zal zich samen met advocaat Bart Swier beraden over hoe nu verder. Swier weigerde woensdag ieder commentaar.

Alle tijd
Martijn neemt alle tijd die nodig is om een besluit te nemen of het in beroep gaat tegen het vonnis van de rechter in Assen om de vereniging te verbieden en te ontbinden. Dat heeft de gewezen voorzitter Marthijn Uittenboogaard laten weten. 'We overleggen met onze advocaat wat we gaan doen. Dat is niet alleen een juridische afweging, maar ook een financiële en maatschappelijke.' Advocaat Bart Swier wilde de media niet te woord staan. Er stond woensdag wel een gesprek gepland tussen Swier en een bestuurslid van Martijn.
De vereniging heeft drie maanden de tijd om beroep aan te tekenen. Ondertussen kan de vereniging wel gewoon worden ontbonden.

Ad van den Berg. Beeld FOTO ANP
Ad van den Berg.Beeld FOTO ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden