Rechter verbiedt motorclub Satudarah

De rechtbank heeft motorclub Satudarah maandagochtend met onmiddellijke ingang verboden. Binnen de club heerst volgens de rechters 'een cultuur van geweld' die 'voedingsbodem is voor criminaliteit'.  

Paul Vugts
Satudarah-leden maandagochtend op Schiphol. Beeld anp
Satudarah-leden maandagochtend op Schiphol.Beeld anp

Het verbod geldt zowel voor de club als de losse afdelingen plus twee van de drie 'supportclubs'.

De rechtbank oordeelt dat alle misdrijven door Satudarah-leden 'duidelijk een inbreuk zijn op de openbare orde' en dat die 'de samenleving ontwrichten'. De vele misdrijven van leden zijn ook de club aan te rekenen omdat de club die faciliteert. De 'werkzaamheid' van Satudarah is daardoor 'in strijd met de openbare orde'.

'Het grote, machtige OM'
Nu het strafrecht en het bestuursrecht de club niet hebben kunnen stuiten, is een civiel verbod volgens de rechtbank 'nodig en zinvol'. Het Openbaar Ministerie had een grote hoeveelheid strafvonnissen en onderzoeksdossiers ingebracht om te bewijzen dat Satudarah een criminele organisatie is.

Het gaat vooral om vele dossiers over ordeverstoringen, waaronder gevechten met leden van rivaliserende clubs, geweld, bedreigingen van rivaliserende clubs en personen, drugsmisdrijven, wapenbezit en afpersing.

De rechtbank stelt vast dat binnen Satudarah alleen kindermisbruik wordt afgekeurd, maar elk ander 'strafbaar gedrag' niet. Alleen al de in de rechtszaal getoonde documentaire Satudarah, One Blood bood daarvan volgens de rechters meerdere sterke voorbeelden.

Clubhesjes
Satudarah had alle verwijten in algemene termen ontkend, maar was niet op de specifieke beschuldigingen ingegaan omdat ze 'zich niet kon verweren tegen het grote, machtige Openbaar Ministerie dat al die beschuldigingen over de club uitstort'.

De publieke tribune van de extra beveiligde rechtbank op Schiphol was vanmorgen afgeladen met Satudarah-leden in vol ornaat, in de clubhesjes. Voor de rechtbank stond een lange rij motoren geparkeerd.

Vermogen
Satudarah is de laatste jaren de motorclub die in Amsterdam de meeste problemen veroorzaakt, met name in het uitgaansleven. Het vermogen van de club zal niet worden afgepakt, zoals justitie had gevraagd, omdat de wet dat volgens de rechtbank niet toestaat. Als na vereffening van alle kosten nog baten overblijven, vallen die toe aan de leden.

In december verbood de rechtbank Midden-Nederland de Nederlandse tak van de eveneens wereldwijd opererende motorbende Bandidos, die sinds 2014 in Nederland actief is. In die zaak loopt nog hoger beroep.

Hells Angels
Drie weken geleden heeft het Openbaar Ministerie dezelfde rechtbank ook gevraagd de Hells Angels te verbieden. In 2009 strandde een eerste poging daartoe, toen justitie de zaak aanbracht bij de zes rechtbanken in arrondissementen waar afdelingen van de club actief waren.

Toen stelden de rechters vast dat de Hells Angels weliswaar veel leden hebben met een (fors) strafblad, maar dat daarmee nog niet is bewezen dat de club zelf criminaliteit als doel heeft.

Lees verder: De tijd van de motorbendes lijkt voorbij

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden